Samen Slimmer op 14 mei: Succesvol samenwerken onder de Omgevingswet

Op 14 mei is het weer tijd voor ons jaarlijkse symposium over erfgoed en de Omgevingswet: Samen Slimmer. Hier komen ambtenaren erfgoed, ruimtelijke ordening, vergunningen, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en planologen bij elkaar voor een inspirerend én praktisch programma. Het thema van deze editie is ‘Succesvol samenwerken onder de Omgevingswet’.

Gedeputeerde Beemsterboer zal de bijeenkomst om 13:00 openen.

Succesvol samenwerken onder de Omgevingswet

We werken nu al een tijdje met de Omgevingswet. Samen integreren we de ambities voor erfgoed in het beleid voor de fysieke leefomgeving. We willen erfgoed vervlechten in de instrumenten van de Omgevingswet. Hoe gaat dat nu in de praktijk? Het is tijd om te reflecteren waar we nu staan en tips met elkaar te delen

Programma

12.30 – 13.00 uur Inloop met koffie en thee
13.00 – 13.30 uur Welkom door Gedeputeerde Beemsterboer (provincie Noord-Holland) en Kim Zweerink (Steunpunt Cultureel Erfgoed)
13.30 – 14.45 uur Keynote door prof. dr. ir. Joks Janssen: “Vooruit via vroeger: Het verleden als inspiratiebron voor de wederombouw van het platteland”
14.45 – 16.45 uur Werksessies
16.45 – 18.00 uur Afsluiting en borrel

Unieke locatie in het Diemerbos

Ook dit jaar organiseren we het symposium weer op een unieke locatie. We landen bij House of Bird in het Diemerbos, een inspirerend ontwerp van Leon Broeren architecten i.s.m. FELSCH Architecten. De locatie is goed bereikbaar met het OV (tram of bus en een stukje lopen, of je neemt de trein en pakt een OV fiets) en de auto.

Voor wie?

Zorg dat je Samen Slimmer niet mist en meld je meteen aan! Voor een inspirerende lezing van Joks Janssen, de laatste inzichten over erfgoed en de Omgevingswet én de mogelijkheid om weer bij te praten met jouw collega’s uit Noord-Holland. Werk je als ambtenaar met erfgoed, ruimtelijke ontwikkeling, landschap, vergunningen, stedenbouw of planologie? Dan is deze dag voor jou.

(Beeldverantwoording: Samen slimmer 2024. Foto van André Russcher)

Werksessies

Je kunt je tijdens het middagprogramma aanmelden voor twee werksessies. Maar let op, vol is vol!

Werksessie 1: Omgeving van het monument met Ron Buiting (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Hugo Alefs en Herben het Lam (gemeente Haarlem)

Het erfgoedveld wordt flink bezig gehouden door de omgeving van het monument: gemeenten moeten erover adviseren in hun vergunningsaanvragen, maar hebben vaak nog niets opgenomen in het omgevingsplan. Gemeenten zijn verplicht om ervoor te zorgen dat in de omgeving van monumenten geen activiteiten plaatsvinden die de monumenten ontsieren of beschadigen. Naast het voorkomen van achteruitgang gaat het ook om het verbeteren van de kwaliteit van de omgeving, zodat het monument beter wordt beleefd of gewaardeerd. Gemeenten zoeken naar een goede en werkbare manier om hieraan invulling te geven in het omgevingsplan.

Samen met een aantal gemeenten, steunpunten en de RCE zijn we bezig om dit verder te ontwikkelen. Tijdens deze werksessie gaan we in gesprek over de meest recente ideeën. Hoe kan je de omgeving vastleggen en welke regels horen erbij? We zijn benieuwd hoe dit in jouw gemeente wordt aangepakt. In deze werksessie ga je samen met Ron Buiting (adviseur erfgoed en ruimte) en gemeente Haarlem nadenken over op welke manier dit instrument kan worden ingezet.

Werksessie 2: Hoe landt erfgoed in de omgevingsvisies? Met Annelies van der Horst (DSP-Groep)

De meeste gemeenten hebben hun omgevingsvisie inmiddels opgesteld. Misschien is jouw omgevingsvisie zelfs alweer aan een update toe! Een goed moment om te checken of cultureel erfgoed daar goed z’n plek in heeft gevonden. De Omgevingswet verplicht gemeenten om cultureel erfgoed op te nemen in de omgevingsvisie. Dat kan op verschillende manieren, maar het is wel belangrijk dat het goed gebeurt. Aan de hand van een aantal voorbeelden gaan we met elkaar in gesprek over hoe je erfgoed slim kan vervlechten in de ambities van de omgevingsvisie. Wat zet je eigenlijk in de omgevingsvisie? Waar kan je dat het beste doen en waar moet je dan op letten?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een onderzoek uit laten voeren naar de borging van erfgoed in gemeentelijke omgevingsvisies. Projectleider Annelies van der Horst heeft dit voor DSP- Groep) begeleid en zij geeft in deze workshop een eerste preview van de resultaten. Welke lessen zijn er geleerd? Vind inspiratie en tips voor de omgang met erfgoed in jouw omgevingsvisie bij deze workshop!

Werksessie 3: Aan de slag met het omgevingsplan met Joske Poelstra (Rho Adviseurs)

In deze werksessie duiken we in het omgevingsplan. Zijn jullie al concreet aan de slag met het omgevingsplan? Werkt jouw gemeente gebiedsgericht of thematisch? Als ambtenaar erfgoed is het jouw taak om ervoor te zorgen dat het erfgoed in jouw gemeente goed landt in het omgevingsplan. De bescherming van het fysieke deel van het cultureel erfgoed moet een plek krijgen in het omgevingsplan. Het is nog niet zo eenvoudig om hierin je weg te vinden. Wat moet jij op orde hebben zodat jouw ro-collega’s erfgoed mee kunnen nemen?

Met Joske Poelstra (senior projectleider gebiedsontwikkeling en jurist bij Rho adviseurs) werk je tijdens deze workshop aan de borging van erfgoed in het omgevingsplan. We doorlopen aan de hand van een aantal praktische voorbeelden hoe cultureel erfgoed in het omgevingsplan terecht komt. Waar komt het cultureel erfgoed te staan? Hoe kan je dit vinden? Wat komt erin te staan? Hoe kan je de voorbeeldregels van de RCE inzetten?

Werksessie 4: Fietsexcursie door de omgeving met gemeente Diemen

House of Bird, ontworpen door FELSCH Architecten i.s.m. Leon Broeren architecten, ligt in het Diemerbos, middenin de Diemerscheg: een groene long in het stedelijk gebied, van Amsterdam-Oost richting het westen. Vroeger lag op deze plek een polder met een open karakter: de Gemeenschapspolder, die tot stand kwam tijdens de ontginning in de late 11de en 12de eeuw. De Gaaspermolen en ook de Stammermolen, die nu nog bestaan, zorgden samen voor het droogmalen van de polder. Begin jaren ’90 werd het Diemerbos aangelegd met behoud van de oorspronkelijke verkavelingsstructuur. Het westelijk deel is nu een recreatief stadsbos. Ten oosten van de A9 vind je nog een restant van het open veenweidelandschap. Fiets je mee door het landelijk gebied van Diemen, met Renée Melgers (beleidsadviseur ruimtelijke ontwikkeling en cultuurhistorie)? Hier komen cultuurhistorie en transformatieopgaven op verschillende plekken samen. Wij regelen de fietsen!

Datum en tijd
14 mei van 12:30 tot 18:00
Organisator
Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland
Inschrijven
indien niet van toepassing, kies 'particulier'
Mijn werkvelden *

Je kunt je tijdens het middagprogramma aanmelden voor twee werksessies. Maar let op, vol is vol!

Aanmelden werksessies Ronde 1
Aanmelden werksessies Ronde 2