Ouderen die eenzaamheid ervaren, Nederlanders met een migratie-achtergrond, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt… dit zijn doelgroepen waar de meeste erfgoedambtenaren niet elke dag mee te maken hebben. Het zijn wél onderwerpen waar ambtenaren uit het sociaal domein dagelijks over nadenken. Het Verdrag van Faro laat zien dat erfgoed een rol kan spelen in deze sociale thema’s.

Op 17 september organiseren wij van 9:30-11:00 een online basismodule over het Verdrag van Faro. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor ambtenaren in het sociaal domein. We laten zien hoe je erfgoed in kunt zetten om waarde te creëren voor de samenleving.

Waarom organiseren we deze bijeenkomst?

Er zijn veel kansen zijn om een verbinding te leggen tussen erfgoed en het sociaal domein. Bij Fort WKU, bijvoorbeeld, werken mensen met een verstandelijke beperking aan het onderhoud van het Werelderfgoed. De Fronik Buurtboerderij is een ontmoetingsplek voor jongeren met autisme, buren, en Zaanse kinderen. Bij het project Helmond in 100 stukskes worden ouderen gevraagd hun verhalen te delen over archeologische vondsten uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog.

Al deze projecten zijn mooie voorbeelden van de rol die erfgoed kan spelen in sociale problematiek zoals eenzaamheid, onveiligheid en re-integratie. Het Programma Faro van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inspireert gemeenten en initiatiefnemers om te investeren in de waarde van erfgoed voor de samenleving.

Wat ga je leren?

Tijdens deze basismodule zal Jeroen Overweel (Programmamedewerker Erfgoed & Participatie bij de RCE) uiteenzetten wat het Verdrag van Faro inhoudt en hoe Nederland er invulling aan geeft. De nadruk ligt hier op de rol die erfgoed kan spelen in het sociaal domein, en de wederkerigheid die daaruit kan ontstaan. Er worden veel voorbeelden genoemd en er wordt tevens ingegaan op de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor projecten binnen het Programma van Faro.

Tijdens het tweede deel van deze basismodule is het woord aan Basak en Sami. Zij werken voor Rederij Lampedusa, een bijzonder voorbeeld van werken volgens Faro. Bij Rederij Lampedusa stap je op een vluchtelingenboot en hoor je tijdens je vaartocht in Amsterdam nieuwe perspectieven over ons eeuwenoude erfgoed. Basak en Sami vertellen ons meer over hoe Rederij Lampedusa is gestart en hoe de stichting nu werkt. Je hoort ook meer over de rondleidingen en hoe deze vluchtelingenboten ook als podium worden gebruikt voor allerlei culturele activiteiten.

Voor wie en aanmelden

Deze basismodule is speciaal bedoeld voor ambtenaren uit het sociaal domein. Stuur deze link dan ook vooral door naar je collega’s die mogelijk interesse hebben in dit thema! Ambtenaren op het gebied van erfgoed, stedenbouw, landschap en ruimtelijke ontwikkeling zijn natuurlijk ook welkom.

De basismodule wordt live uitgezonden, het is mogelijk om de bijeenkomst later terug te kijken.

Wil je meer informatie over deze basismodule? Mail dan naar i.denoudsten@mooinoord-holland.nl.

(Beeldverantwoording: Sami en Basak van Rederij Lampedusa in Amsterdam / Inge den Oudsten)

Datum en tijd
17 september van 09:30 tot 11:00
Orgnisator
Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland
Locatie
Inschrijven
Wat vond je van deze bijeenkomst?
indien niet van toepassing, kies 'particulier'