Wat is een passende beschermingsvorm voor erfgoed zoals een stolpenstructuur, een kasseienweg of een arbeiderswoning in het lint? Een veel voorkomend dilemma voor ambtenaren die werken aan het beschermen van erfgoed in hun gemeente. Nadat er geïnventariseerd en onderzocht is, en geconcludeerd dat het om waardevol erfgoed gaat, rest de vraag: welke beschermingsvorm is dan de juiste? Er zijn allerlei opties – van monumentenstatus tot karakteristiek bouwwerk, van beschermd gezicht tot cultuurlandschap – en elk van die vormen biedt zo z’n eigen mogelijkheden en restricties.
Waarom organiseren we deze bijeenkomst?
Om ambtenaren te helpen in die afweging organiseren we deze masterclass. De masterclass gaat specifiek over hoe beschermingsvormen hun plek vinden in het omgevingsplan. Anders dan voorheen moeten nu bijna alle typen van bescherming door gemeenten in het omgevingsplan worden opgenomen.
Naast deze masterclass publiceren we een handreiking over erfgoedbescherming in het omgevingsplan.
Wat ga je leren?
Tijdens deze masterclass zullen medewerkers van het Steunpunt je meer vertellen over de verschillende beschermingsvormen in het omgevingsplan. Welke vorm kun je het beste gebruiken voor welk type erfgoed? Welke regels kun je daar dan het beste aan verbinden? We besteden ook aandacht aan de procedure voor het aanwijzen van nieuw erfgoed, die verandert onder de Omgevingswet.
Voor wie en aanmelden
Deze masterclass is bedoeld voor ambtenaren in de provincie Noord-Holland. De informatie is nuttig voor medewerkers die zich bezig houden met erfgoed, vergunningen, stedenbouw, ruimtelijke ontwikkeling en landschap.
De masterclass wordt live uitgezonden, het is mogelijk om de bijeenkomst later terug te kijken. Wil je meer informatie over deze masterclass? Mail dan naar i.denoudsten@mooinoord-holland.nl.
(Beeldverantwoording: De Munnikenweg in Alkmaar / Inge den Oudsten )