Op donderdag 23 januari van 14.00-15.30 organiseren we de online Masterclass: Natuurinclusieve monumenten.

Wat hebben erfgoed en ecologie met elkaar te maken? De biodiversiteit neemt af en als samenleving moeten we meer rekening houden met de natuur. Dat geldt ook voor het erfgoedveld! Hoe kunnen monumenten bijdragen aan biodiversiteit en een gezonde leefomgeving? Historische gebouwen zijn vaak al natuurinclusief: in kerktorens zitten kerkuilen en slechtvalken, op oude schoorstenen broeden ooievaars en in forten en bunkers wonen vleermuizen. Monumenteneigenaren kunnen natuurlijk ook actief stappen ondernemen om hun gebouwen natuurinclusiever te maken, bijvoorbeeld als er gerestaureerd of verduurzaamd wordt. Hoe kan gebouwd erfgoed ingezet worden om de biodiversiteit te bevorderen met behoud van monumentale waarden?

Waarom organiseren we deze bijeenkomst

In deze masterclass brengen we de werelden van ecologie en erfgoed bij elkaar. We staan stil bij de betekenis van begrippen als biodiversiteit, ecosysteem en natuurinclusiviteit. Ook geven een overzicht van de belangrijkste gebouwgebonden doelsoorten en presenteren we een stappenplan om erfgoedambtenaren te ondersteunen in hun communicatie richting eigenaren. Daarnaast willen we concrete kennis delen over de mogelijkheden voor natuurinclusieve maatregelen bij monumenten. Naast deze masterclass publiceren we ook onze nieuwe handreiking over natuurinclusieve monumenten.

Tijdens deze masterclass vertellen we je meer over natuurinclusiviteit en biodiversiteit in relatie tot erfgoed. Naast een algemene introductie van de thematiek gaan we ook specifiek in op natuurinclusieve maatregelen voor monumenten. Welke ingrepen kun je doen bij gevels? Kun je klimplanten plaatsen bij een monument? Welke stappen moet je nemen bij het isoleren van een spouwmuur? En wat is er mogelijk bij daken? Mogen er zomaar vogelvides geplaatst worden bij een monument? We kijken ook breder dan het gebouw, naar de omgeving van het monument, bijvoorbeeld naar erfafscheidingen en verharding. Na het volgen van deze masterclass kun jij monumenteneigenaren adviseren hoe zij aan de slag kunnen met biodiversiteit en natuurinclusiviteit.

Voor wie en aanmelden

Deze masterclass is bedoeld voor ambtenaren in de provincie Noord-Holland. De informatie is nuttig voor medewerkers die zich bezig houden met erfgoed, ecologie, duurzaamheid en vergunningen.

De masterclass wordt live uitgezonden, het is mogelijk om de bijeenkomst later terug te kijken. Je ontvangt de link daarvoor als je je aanmeldt via onderstaande button.

Wil je meer informatie over deze masterclass? Mail dan naar Inge den Oudsten via i.denoudsten@mooinoord-holland.nl.

De Vier Vierkanten in Alkmaar / foto: Steunpunt

Datum en tijd
23 januari, 2025 van 14:00 tot 15:30
Orgnisator
Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland
Inschrijven
indien niet van toepassing, kies 'particulier'
Mijn werkvelden *