Wat is een passende beschermingsvorm voor erfgoed zoals een stolpenstructuur, een kasseienweg of een arbeiderswoning in het lint? Een veel voorkomend dilemma voor ambtenaren die werken aan het beschermen van erfgoed in hun gemeente. Nadat er geïnventariseerd en onderzocht is, en geconcludeerd dat het om waardevol erfgoed gaat, rest de vraag: welke beschermingsvorm is dan de juiste? Er zijn allerlei opties – van monumentenstatus tot karakteristiek bouwwerk, van beschermd gezicht tot cultuurlandschap – en elk van die vormen biedt zo z’n eigen mogelijkheden en restricties.
Om ambtenaren te helpen in die afweging hebben we deze handreiking geschreven. Dit boekje gaat specifiek over hoe beschermingsvormen hun plek vinden in het omgevingsplan. Welke vorm kun je het beste gebruiken voor welk type erfgoed? Welke regels kun je daar dan het beste aan verbinden? We besteden ook aandacht aan de procedure voor het aanwijzen van nieuw erfgoed, die verandert onder de Omgevingswet.
We schreven deze handreiking in november 2024. Veel gemeenten zijn nog niet aan de slag met hun omgevingsplan, en dit thema is behoorlijk aan verandering onderhevig. Ontdek je een foutje, klopt iets niet (meer) of ben je het niet met ons eens? Dat horen we graag. Stuur ons een mail via info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl.
Downloads
Via onderstaande knoppen kun je de handreiking downloaden. Er zijn twee versies: losse bladzijden en in boekvorm.
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan
Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet
Kijk nu de Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan!
Verslag Erfgoedteam: Erfgoed voorbij gemeentegrenzen
Categorie: Gebouwd erfgoed
Tijdens dit Erfgoedteam bespraken we erfgoed dat voorbij gemeentegrenzen gaat, zoals bijvoorbeeld de Hollandse Waterlinies en de Atlantikwall, maar ook stolpenstructuren en de Westfriese Omringdijk. Hoe kunnen gemeenten omgaan met erfgoed dat gemeentegrenzen (en in sommige gevallen zelfs provinciegrenzen) overstijgt?