Inclusiviteit en erfgoed, hoe zit dat? 

Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland doet onderzoek naar inclusiviteit in relatie tot erfgoed. Door de verschillende waarden die mensen aan plekken en gebouwen toekennen zichtbaar te maken, kunnen wij die waarden ook beter beschermen.

Verschillende mensen hechten verschillende waarden aan plekken en gebouwen in hun leefomgeving. Omdat het Steunpunt denkt dat het de kwaliteit van de leefomgeving verbetert als we deze diverse waarden erkennen en meenemen in het beleid, proberen wij meer bewustzijn te creëren bij Noord-Hollandse gemeenten. Als een gemeente zicht heeft op wat voor de verschillende groepen in de samenleving belangrijke plekken en gebouwen zijn, kunnen die ook beter beschermd en benut worden.

In de afgelopen maanden hebben wij onderzoek gedaan naar hoe er met inclusiviteit rond erfgoed wordt omgegaan en hoe wij als Steunpunt gemeenten zouden kunnen ondersteunen bij dit onderwerp. Nu dit onderzoek op zijn einde loopt, gaan wij verder met het agenderen van dit onderwerp en het bieden van kennis en inspiratie om hiermee aan de slag te gaan. Zo willen wij helpen om een stap te zetten richting een inclusievere Noord-Hollandse erfgoedcanon.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.