Inclusiviteit en erfgoed, hoe zit dat? 

Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland doet onderzoek naar inclusiviteit in relatie tot erfgoed. Door de verschillende waarden die mensen aan plekken en gebouwen toekennen zichtbaar te maken, kunnen wij die waarden ook beter beschermen.

Verschillende mensen hechten verschillende waarden aan plekken en gebouwen in hun leefomgeving. Omdat het Steunpunt denkt dat het de kwaliteit van de leefomgeving verbetert als we deze diverse waarden erkennen en meenemen in het beleid, proberen wij meer bewustzijn te creëren bij Noord-Hollandse gemeenten. Als een gemeente zicht heeft op wat voor de verschillende groepen in de samenleving belangrijke plekken en gebouwen zijn, kunnen die ook beter beschermd en benut worden.

In de afgelopen maanden hebben wij onderzoek gedaan naar hoe er met inclusiviteit rond erfgoed wordt omgegaan en hoe wij als Steunpunt gemeenten zouden kunnen ondersteunen bij dit onderwerp. Nu dit onderzoek op zijn einde loopt, gaan wij verder met het agenderen van dit onderwerp en het bieden van kennis en inspiratie om hiermee aan de slag te gaan. Zo willen wij helpen om een stap te zetten richting een inclusievere Noord-Hollandse erfgoedcanon.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet, Publicaties

    Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

  • Masterclass: groen erfgoed voor niet-ambtenaren

    Categorie: Cultuurlandschap

    Op 31 maart organiseerden wij een digitale masterclass over groen erfgoed, speciaal voor niet-erfgoedambtenaren van gemeenten. Of je nu betrokken bent bij groenbeheer, groenvoorziening, ruimtelijke ordening of openbare ruimte, deze masterclass biedt inzicht hoe je met groen erfgoed kan omgaan in beheer en onderhoud van de dagelijkse praktijk.