Op donderdag 23 januari 2025 brachten we ecologie en erfgoed samen tijdens de online masterclass Natuurinclusieve monumenten. Een inspirerende bijeenkomst waarin we onderzochten hoe historische gebouwen kunnen bijdragen aan biodiversiteit en een gezonde leefomgeving.
Van kerkuilen in torens tot ooievaars op schoorstenen – erfgoed en natuur zijn al vaak met elkaar verweven. Maar hoe kun je hier als monumenteneigenaar bewust op inspelen? Tijdens de masterclass deelden we concrete tips, zoals:
- Welke maatregelen je kunt nemen bij gevels, daken en isolatie
- Hoe je rekening houdt met gebouwgebonden diersoorten
- Hoe je eigenaars kunt adviseren om natuurinclusiviteit te integreren
Benieuwd naar de inzichten en ons stappenplan? De opname is nu beschikbaar via onderstaande knop.
De masterclass werd georganiseerd door het Steunpunt en gegeven door beleidsmedewerker Sander van Alphen en Sebas Baggelaar (Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland). Zij gingen in gesprek met monumentenadviseur Jeroen Twisk, ecoloog Koen Wonders (Gemeente Amsterdam) en adviseur erfgoed Hester Aardse (Gemeente Amsterdam). Er werden tijdens de masterclass vragen gesteld door publiek in de chat. We zullen de vragen die niet aan bod zijn gekomen later alsnog op deze pagina plaatsen.
(Beeldverantwoording: Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode
Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet, Publicaties
Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.
Tips & take-aways Erfgoedteam Ravijnjaar
Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed
Op woensdagochtend 5 maart kwamen we online bij elkaar voor een nieuwe editie van het Steunpunt Erfgoedteam. Dit keer spraken we met elkaar over de impact van het Ravijnjaar op erfgoedbudgetten bij gemeenten. Hier de tips en take-aways!