Wanneer?

Nog niet bekend

Waar?

Nog niet bekend of niet van toepassing.

Wat?

Toekomst Religieus Erfgoed Symposium

Soms zijn ze klein, soms juist heel groot. Soms staan ze aan een plein in een drukke stad, soms in het midden van een klein dorpshart. En in uitzonderlijke gevallen zijn ze een zoldertje. Geen gebouw is zo divers als de kerk, moskee of synagoge. Niet alleen in uiterlijk, maar ook hebben ze steeds vaker nevenfuncties of zijn volledig herbestemd. In Noord-Holland kom je van alles tegen.

De tijden veranderen, ook voor geloofsgemeenschappen. Er zijn daardoor veel vragen, maar gelukkig ook veel ideeën over de toekomst van kerken, moskeeën en synagogen. Overheden, eigenaren en vertegenwoordigers van erfgoed- en maatschappelijke organisaties hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, met als doel een duurzaam toekomstperspectief te ontwikkelen voor het religieus erfgoed.

Programma

Het Toekomst Religieus Erfgoed Symposium draait vooral om kennis maken met elkaar en elkaars ideeën. Het programma bevat daarom, naast een plenaire sessie, verschillende deelsessies gericht op thematische onderwerpen en een netwerkmoment.

09.30   Ontvangst
10.00   Welkom, gedeputeerde Zita Pels, provincie Noord-Holland
10.10   Toelichting nationale kerkenaanpak, Jorien van kranendijk, RCE
10.25   Panel gesprek
11.00   Eerste ronde deelsessies
12.00   Lunch
13.00   Tweede ronde deelsessies
14.00   Netwerkmoment
14.45   Afsluiting
15.00   Einde

Aanmelden kan via bovenstaande en onderstaande knoppen.

Deelsessies

1. Kerkenvisies
Een aantal gemeenten heeft in het verleden al kleinere of grotere kerkenvisies opgesteld. Andere gemeenten zijn onlangs gestart of staan op het punt om er mee te beginnen. Meer dan 50 gemeenten hebben inmiddels al een decentralisatie vergoeding hiervoor aangevraagd. Maar wat houdt een integrale kerkenvisie eigenlijk in? Wat is het doel van de kerkenvisie? En wat zijn de lessen van (pilot)gemeenten die eerder zo’n visie hebben opgesteld? Tijdens deze sessie laten wij opstellers van zo’n visie aan het woord en gaan wij met u in op bovenstaande vragen.

2. Onderhoud
Beheer en onderhoud zijn vaak een grote kostenpost. Kan dat efficiënter? De gemeente Hoorn en het kerkenplatform Hoorn gaan graag met u in gesprek over de voor- en nadelen van gezamenlijk onderhoud.

3. Verduurzaming
Stookkosten zijn een van de grootste kostenposten van kerken. Verduurzaming van kerken heeft daarom grote financiële voordelen. Het is echter ook ingewikkeld. Hoe pak je het efficiënt aan? Doen we de juiste dingen? OOM Advies heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland een uitgebreide handleiding energie besparen voor kerken opgesteld.

4. Het nieuwe kerken (Onder voorbehoud)
In Nederland komt een heuse beweging van dorpskerken op gang. Kerken in kleine kernen krijgen toekomst, wanneer zij hun blik naar buiten richten en zich verbinden met wat er in hun dorp speelt. Hoe pak je deze rol als kerk op? Wat doe je wel en wat juist niet?

5. In en om de kerk
Religieuze gebouwen hebben vaak zeer bijzondere interieurs, fundamenten en graven die soms zelfs ouder zijn dan de kerk zelf. Hoe bescherm je deze onderdelen in en om de kerk. Hoe kun je deze onderdelen behouden bij een herbestemming? Graag gaan wij met u in gesprek over de mogelijkheden voor behoud en waar wij met elkaar op moeten letten, om deze waarden niet verloren te laten gaan.

6. Herbestemming
Een op de vijf kerken is geen kerk meer. Hoe gaan wij om met religieus erfgoed als de kerkelijke functie verdwijnt? Samen met de Loods Herbestemming van de provincie Noord-Holland nemen wij u mee langs de mogelijkheden en het proces. Hoe pak je dat aan, zo’n herbestemming?

7. Financiering
Een grote vraag bij monumenten is en blijft ‘Hoe gaan wij dat betalen?’. Tijdens deze sessie komen verschillende opties voorbij van lening, subsidie tot crowdfunding.

Cultuurkoepel

De Sint Willibrordusstichting werd in 1929 door de congregatie van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Heiloo gesticht. De gebouwen op het Landgoed hebben in de loop van de tijd een nieuwe functie gekregen. Voor psychiatrische behandelingen maakt de GGZ-Noord-Holland-Noord nog steeds gebruik van het Landgoed. Door de herbestemming zijn veel interessante activiteiten gestart. Dit zorgt voor dynamiek en maakt van het Landgoed Willibrordus een bijzondere pleisterplaats. Lees hier meer over de herbestemming van het landgoed.

Contact

Voor meer informatie is Michael Braam-Scholten bereikbaar via 023-5143435 of braammi@noord-holland.nl.

(Beeldverantwoording: Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland)

Inschrijven gesloten

Helaas is inschrijven voor dit evenement niet meer mogelijk. Ga op zoek naar een alternatief in onze agenda of neem persoonlijk contact op.