Terugblik: Kennissessie kleine windturbines in Noord-Holland
Tot voor kort waren kleine windturbines tot 15 meter in Noord-Holland niet toegestaan. Sinds de invoering van de Provinciale Omgevingsverordening NH 2020 zijn ze nu onder bepaalde voorwaarden toegestaan in het landelijk gebied. Daarnaast staan in de Ruimtelijke handreiking wind op land (download) inpassingsprincipes inpassingsprincipes voor deze kleine turbines. Hoe bepaal je als gemeente of en hoe ze in het landschap passen? En hoe kan het vergunningstraject ingericht worden?
Kansen, aandachtspunten en oplossingen vanuit verschillende perspectieven
Samen met het RES en de provincie organiseerden we op donderdag 20 januari van 15.00 tot 16.30 uur de kennissessie ‘Kleine windturbines in Noord-Holland’. Tijdens de kennissessie bespraken we de kansen, aandachtspunten en oplossingen vanuit verschillende perspectieven, zoals cultuurhistorie, planologie, de RES, ruimtelijke kwaliteit en agrarische bedrijfsvoering. We gingen hierover in gesprek met Arnoud Garrelts (Libau), Jef Mühren (Mooi Noord-Holland), Annika Blonk (Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland), Philippine van der Kleij (gemeente Schagen), Bart van Leeuwen (provincie Noord-Holland), Ton van Schie (LTO Noord) en Pieter Koehoorn (EAZ wind).
Deel 1: Onderzoek Gemeente Schagen
Philippine van der Kleij presenteert de geleerde lessen uit onderzoek van gemeente Schagen met kleine windturbines. Voor de plaatsing heeft de gemeente Schagen regels opgesteld, om bijvoorbeeld natuurgebieden en historische landschappen te beschermen.
Deel 2: Onderzoek provincie Groningen
Arnoud Garrelts van Stichting Libau vertelt over het onderzoek van de provincie Groningen rondom kleine windturbines. Hij adviseert gemeenten om te profiteren van het voorwerk van gemeente Schagen en om heldere regels op te stellen voor de plaatsing van kleine windturbines.
Deel 3: Paneldiscussie Kleine windturbines
Paneldiscussie met o.a. Annika Blonk (stichting NMF), Pieter Koehoorn (EAZ Wind), Marc Schot (Liander) en Ton van Schie (LTO Noord). Ze gaan o.a. in gesprek over het stroomlijnen van subsidie- en vergunningsprocedures en de voordelen van kleine windturbines op het elektriciteitsnet, in combinatie met zonnepanelen.
Volledige uitzending
(Beeldverantwoording: RES en Sanne van Zoest)
Contact
Heeft u nog vragen na aanleiding van deze kennissessie aan ons of een van de sprekers? Neem dan contact op met onze duurzaamheidsexpert Rosanne Bruinsma of rechtstreeks via de mailadressen van de sprekers.
- Bart van Leeuwen Leeuwen b@noord-holland.nl
- Philippine van der Kleij Philippine.vanderKleij@schagen.nl
- Arnoud Garrelts Garrelts@libau.nl
- Marc Schot Marc.schot@alliander.nl
- Ton van Schie (LTO-Noord) Infoboerderie@gmail.com
- Annika Blonk A.blonk@nmferfgoedadvies.nl
- Pieter Koehoorn Pieter@EAZwind.nl
[fusion_portfolio_cpt layout=”grid” picture_size=”default” text_layout=”boxed” cpt_post_type=”post” cus_taxonomy=”post__post_tag” cus_terms=”post_tag__adviseur-duurzaamheid” cus_terms_exclude=”” grid_box_color=”” grid_element_color=”” grid_separator_style_type=”single|solid” grid_separator_color=”” columns=”1″ one_column_text_position=”floated” column_spacing=”9″ equal_heights=”yes” number_posts=”-1″ portfolio_title_display=”title” portfolio_text_alignment=”right” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” filters=”no” pagination_type=”default” hide_url_params=”off” offset=”0″ orderby=”date” order=”DESC” content_length=”excerpt” excerpt_length=”10″ strip_html=”yes” carousel_layout=”title_on_rollover” scroll_items=”” autoplay=”no” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” class=”” id=”loket” /]
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Binnenkort: de eerste editie van de Bodembiënnale!
Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap
Van welke bodem kom jij? Denk jij wel eens na over de invloed van de bodem op ons? De eerste editie van de Bodembiënnale, deze oktober op Wieringen, staat volledig in het teken van de ondergrond. Lees meer over deze bijzondere dag!
Stille ruilverkaveling: historische verkavelingspatronen in het geding
Categorie: Cultuurlandschap
Watererfgoed is van belang voor de identiteit van Noord-Holland. Onderdeel van dat watererfgoed zijn historische waterstructuren, maar die zijn lang niet altijd beschermd. Onderzoek wijst uit dit erfgoed in onze provincie verdwijnt en dat er onvoldoende borging bij gemeenten.