Wanneer?

Nog niet bekend

Waar?

Nog niet bekend of niet van toepassing.

Wat?

Erfgoedteam: Energiesystemen en archeologie

Windenergie, zonne-energie en warmtewinning. De opgave om over te gaan op duurzame energie en warmte is enorm en gaat iedereen aan. Gemeenten, de provincie en het rijk werken samen volgens de Regionale Energiestrategie, zie Energieregio Noord-Holland. Deze opgave raakt ook archeologie: bij de aanleg, het onderhoud en de ontmanteling van installaties, kabels en leidingen vindt grondverzet plaats en/of wordt de bodem geroerd.  

Onderdeel van de energiestrategie en het daarbij behorende uitvoeringsprogramma is een globale tijdlijn, bedoeld als middel om in 2050 alleen nog gebruik te maken van hernieuwbare energie. Op dit moment worden voor zonne- en windenergie zoekgebieden uitgewerkt, projectlocaties vastgesteld en worden deze vertaald naar concrete projecten. Voor warmtenetwerken zijn in de meeste gemeenten in Noord-Holland transitievisies warmte (TVW) vastgesteld. Hoe kun je archeologie in de tijdlijnen van de energietransitieprojecten inpassen? En wat kun je als gemeente doen voor archeologie bij gemeentegrens overstijgende projecten? Deze onderwerpen en meer komen aan bod in het online Erfgoedteam op 23 november van 9.30 tot 11.00 uur 

Kenniskaternen en infographics

In 2021 publiceerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een serie van kenniskaternen en infographics over de impact van de energiesystemen op archeologische resten in de ondergrond. Ook is een kenniskatern geschreven over archeologiebeleid en de energietransitie. Els Romeijn (RCE) en Monica Dütting (Gemeente Tilburg en medeauteur kenniskaternen) zijn direct betrokken geweest bij de samenstelling van de documenten.  

Energietransitie, archeologie en de gemeente

De tijdsdruk achter een grote opgave als de energietransitie brengt ook een hoge werkdruk voor erfgoedambtenaren met zich mee. Het belang van een goede voorbereiding en kennis van werkprocessen is daarom groot. Cecilia Verschoor (RCE) geeft vanuit haar ervaring aan waar kansen liggen voor een goede omgang met archeologie, ook daar waar projecten gemeentegrenzen overstijgen.

Programma

Datum: 23 november 2022

Tijd: 9.30-11.00 (inloop enkele minuten vooraf) 

Annika Blonk-van den Bercken (Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland): opening 

Els Romeijn (RCE): introductie op de kenniskaternen en infographics 

Monica Dütting (gemeente Tilburg): toelichting op de infographics warminfrastructuur, zonneparken en windmodelparken in relatie tot de ingrepen in de ondergrond. 

Cecilia Verschoor (RCE): Een blik in de gemeentelijke praktijk: waar liggen de kansen en de mogelijkheden en waar moet je aan denken?  

 Annika Blonk-van den Bercken (Steunpunt): Discussie, vragen en afsluiting 

Vragen en casussen

Heb je specifieke vragen over de energietransitie en archeologie die je aan de sprekers zou willen voorleggen? Laat het ons weten. Ook is het mogelijk om andere vragen of casussen uit de praktijk aan ons op te sturen. Dit kan onder vermelding van ‘Erfgoedteam’ naar info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl  

Voor wie en aanmelden

Deze bijeenkomst is specifiek interessant voor medewerkers bij Noord-Hollandse gemeenten die werken aan archeologie, erfgoed en/of de energietransitie. Overige geïnteresseerde collega’s en contacten zijn echter ook van harte welkom. Deelname is kosteloos, maar aanmelden is verplicht.

Let op! Deze bijeenkomst vindt zeer binnenkort plaats. Heb je je nog niet opgegeven? Stuur dan een e-mail naar info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl.

Deelname kan vanaf enkele minuten voor aanvang via Microsoft Teams. Mocht het vanwege technische redenen niet lukken om in te loggen, neem dan contact op via info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl.

(Beeldverantwoording: Suzanne Dorst | Unsplash)

Inschrijven gesloten

Helaas is inschrijven voor dit evenement niet meer mogelijk. Ga op zoek naar een alternatief in onze agenda of neem persoonlijk contact op.