Erfgoedteam: Bouwhistorie en Archeologie

Tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan ontwikkelingen in steden en dorpen worden geregeld muurresten, fundamenten en poeren gevonden. Bij het documenteren en uitwerken van deze archeologische resten wordt over het algemeen geen bouwhistoricus ingezet. Wordt hierdoor informatie gemist tijdens het archeologische onderzoek? Wat voor aanvullende informatie kan een bouwhistoricus voorafgaand aan, tijdens en bij de uitwerking van het archeologische veldwerk genereren? Waar en hoe raken archeologie en bouwhistorie elkaar en hoe vullen ze elkaar aan? Hoe borg je in de gemeente de kennis uit beide werkvelden in het Programma van Eisen voor archeologisch onderzoek, en wat kun je verder doen? Dit onderwerp komt aan bod tijdens het Erfgoedteam op woensdag 8 november van 09.30 tot 11.00 uur.

Maarten Enderman, bouwhistoricus in gemeente Haarlem, en Twan van Rooij, bouwhistoricus bij RAAP onderzoeks- en adviesbureau, bieden inzicht in de dagelijkse werkpraktijk. Onder leiding van Karianne Vandenbroucke is er ruimte voor vragen en discussie.

Programma

9.28 uur Inloop (u wordt enkele minuten vooraf toegelaten)

9.30 uur Opening door Karianne Vandenbroucke

  • Maarten Enderman, bouwhistoricus gemeente Haarlem: Bouwhistorie in de gemeente
  • Twan van Rooij, bouwhistoricus RAAP: praktijkvoorbeelden van bouwhistorie en archeologie

10.30 uur Discussie en vragen

11.00 uur Afronding

Voor wie en aanmelden

Beleidsmedewerkers erfgoed en andere betrokkenen uit Noord-Hollandse gemeenten zijn van harte welkom. Je kunt deze uitnodiging doorsturen aan geïnteresseerde collega’s en contacten. Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos.

Het is mogelijk om inhoudelijke vragen of casussen uit de praktijk vooraf aan ons op te sturen. Dit kan onder vermelding van ‘Erfgoedteam’ naar a.blonk@nmferfgoedadvies.nl.

(Beeldverantwoording: Opgraving Purmerend – Achterdijk. Foto: Hollandia Archeologen, via Provinciaal Depot voor Archeologie Noord-Holland)

Datum en tijd
8 november, 2023 van 09:30 tot 11:00
Orgnisator
    Locatie
    Evaluatie
    Wat vond je van deze bijeenkomst?
    indien niet van toepassing, kies 'particulier'