Op 28 maart van 15:00-17:00 organiseren we een inspiratiesessie over het beleefbaar maken van archeologie.
De fundamenten van een kasteel die volledig onder de grond liggen, een opgraving die achter hekken plaatsvindt of bijzondere vondsten, maar geen plek om ze te laten zien. Hoe zorg je ervoor dat dit soort situaties zichtbaar worden? Hoe kun je archeologie ervaren en beleven?
Tijdens deze inspiratiesessie denken we samen na over deze vraagstukken. We bestuderen enkele voorbeelden uit de praktijk. Zo heeft de erfgoed-afdeling van gemeente Alkmaar een Instagram-account met een speciale reeks, Vondst op Vrijdag, en in de gemeente Schagen wordt het rijksmonument de Ruïne van Nuwendoorn zichtbaar en toegankelijk gemaakt.
We willen niet alleen inspireren maar ook meedenken over situaties waar het nog niet is gelukt om archeologie beleefbaar te maken. In de gemeente Amsterdam ontdekten archeologen de restanten van Huis ten Bosch onder een weiland in Weesp. Een enorm bijzondere vondst die interessant is voor een groot publiek, maar hoe deze onder de aandacht te brengen?
Onze moderator deze middag is Boudewijn Goudswaard, directeur bij The Missing Link, met een grote passie voor beleefbaarheid en archeologie.
Programma
De inloop is vanaf 14:45 uur en om 15:00 uur starten we met het programma dat wordt ingeleid door de gemeente Amsterdam. Daarna horen we inspirerende verhalen van gemeente Alkmaar en Stichting Monumentenbezit. Na een korte pauze vervolgen we de sessie met nog meer inspiratie en goede voorbeelden uit de praktijk door Frank Strolenberg en The Missing Link, waarna er tijd is voor vragen en discussie. Om 17.00 ronden we af.
Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in de Italiaanse zaal in De Bazel aan de Vijzelstraat 32 in Amsterdam. De Bazel is goed met het OV bereikbaar met bijvoorbeeld metro 52 (halte Vijzelgracht) of tram 14 (halte Rembrandtplein). Veel (betaalbare) parkeergelegenheid is er helaas niet in de buurt (als je met de auto komt kun je beter bij een P&R parkeren en met het OV naar De Bazel komen).
Voor wie en aanmelden
Deze bijeenkomst is voor ambtenaren erfgoed, archeologie of bijvoorbeeld kunst en cultuur of toerisme. Voor vragen kun je mailen naar het loket via info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl
(Beeldverantwoording: Rijksmonument de Ruïne van Nuwendoorn, foto met dank aan Monumentenbezit)