Op dinsdagmiddag 16 april gaan we naar buiten voor de lente-excursie van het Erfgoedteam. We stappen op de fiets om de gevarieerde erfgoedomgeving te ontdekken op en rondom de hei, tussen Hilversum en Laren.

Op en rondom de hei

Zo gaan we ons verdiepen in de waardevolle structuren van een wederopbouwwijk in Hilversum-Noord. Annette Koenders, beleidsadviseur cultureel erfgoed gemeente Hilversum, en Kim Zweerink, Omgevingswetexpert van het Steunpunt, leiden ons rond en gaan in op waar de gemeente mee bezig is en hoe je die structuren kunt beschermen in het omgevingsplan.

Op de Bussumer- en Westerheide leert Irmgard van Koningsbruggen, Geopark Heuvelruk Gooi en Vecht en cultuurhistoricus, ons over het in geologisch en archeologisch opzicht waardevolle gebied en de gebruikerssporen die – ook uit latere perioden – als tijdlagen nog zichtbaar zijn in het landschap.

De voormalige legerplaats – en latere asielzoekersopvang – Crailo wordt herontwikkeld tot buurtschap. Marlies van Diest, landschapsontwerper, en Nanne Zwiep, directeur projectbureau Crailo, leiden ons rond over het terrein en vertellen over het stedenbouwkundige ontwerp, het landschapsplan en de omgang met de aanwezige cultuurhistorische waarden.

In Laren gaan we het hebben over klimaatadaptatie en erfgoed. In het beschermde dorpsgezicht De Brink is de vijver vergroot om meer water te kunnen bergen. Karel Loeff, gemeenteraadslid in Laren en directeur van Erfgoedvereniging Heemschut, neemt ons mee in de dialoog die tussen burgers, politiek en deskundigen is gevoerd. Wat zijn in dit geval de waarden en hoe ga je daarmee om?

Locatie en tijden

We verzamelen om 13.00 aan de oostzijde van station Hilversum, naast De Kwekerij. Het programma eindigt om 16.30 bij geologisch museum Hofland in Laren. Wie nog tijd en zin heeft kan het museum bezoeken. De rest fietst vast door naar station Hilversum.

Let op: fietsexcursie

Tijdens de excursie stappen we op de fiets, houd daar rekening mee. Het is handig als je zelf een fiets meeneemt, geef dat dan aan op het aanmeldformulier. Anders regelen wij een fiets voor je.

Op = op

We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Voor wie

We organiseren de excursie voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten, en vanwege de verschillende thema’s die aan bod komen is die voor meerdere beleidsterreinen interessant. We nodigen uit op basis van ons adressenbestand. Je kunt deze uitnodiging doorsturen aan geïnteresseerde collega’s. Heb je een vraag? Stuur een mail naar Primo Reh via p.reh@mooinoord-holland.nl.

(Beeldverantwoording: Lente-excursie 2023, André Russcher)

Datum en tijd
16 april van 13:00 tot 16:30
Orgnisator
Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland
Locatie
Inschrijven
indien niet van toepassing, kies 'particulier'
Mijn werkvelden *
Ik neem zelf een fiets mee *