Nieuw! Handreiking over Natuurinclusieve Monumenten

Wat hebben monumenten en ecologie met elkaar te maken? In onze nieuwe handreiking ontdek je hoe erfgoed en natuur samen kunnen gaan. De biodiversiteit staat onder druk, en ook de erfgoedsector moet rekening houden met de natuur.

Veel historische gebouwen zijn al natuurinclusief: kerktorens bieden onderdak aan kerkuilen en slechtvalken, oude schoorstenen zijn broedplaatsen voor ooievaars, en in forten en bunkers wonen vleermuizen. Monumenteneigenaren kunnen zelf ook bijdragen aan natuurinclusiviteit, bijvoorbeeld door nestkasten, groendaken of het betrekken van flora en fauna bij restauraties en verduurzamingsprojecten.

In samenwerking met de gemeente Amsterdam hebben we een praktische handreiking ontwikkeld voor monumenteneigenaren. Hierin vind je tips om gebouwen natuurinclusiever te maken, zonder afbreuk te doen aan de monumentale waarden. Aan bod komen onder andere gevels, daken, isolatie en het gebruik van klimplanten.

Deze handreiking is speciaal bedoeld voor ambtenaren in Noord-Holland die werken aan erfgoed, ecologie, duurzaamheid en vergunningen, zodat zij monumenteneigenaren beter kunnen adviseren over natuurinclusieve maatregelen.

In januari 2025 presenteren we de handreiking tijdens een online masterclass op 23 januari. Je kunt je hier voor de masterclass aanmelden.

Downloads

Via onderstaande knoppen kun je de handreiking downloaden. Er zijn twee versies: losse bladzijden en in boekvorm.

(Beeldverantwoording: Cover: De Munnikenweg in Alkmaar. Publicatie van Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Kijk nu de Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan!

  • Verslag Erfgoedteam: Erfgoed voorbij gemeentegrenzen

    Categorie: Gebouwd erfgoed

    Tijdens dit Erfgoedteam bespraken we erfgoed dat voorbij gemeentegrenzen gaat, zoals bijvoorbeeld de Hollandse Waterlinies en de Atlantikwall, maar ook stolpenstructuren en de Westfriese Omringdijk. Hoe kunnen gemeenten omgaan met erfgoed dat gemeentegrenzen (en in sommige gevallen zelfs provinciegrenzen) overstijgt?