Op deze pagina vindt u verschillende stukken met nieuws, informatie, beleid en dossiers over zowel Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed, Duurzaamheid en de Omgevingswet.
Onderwerpen
Bustour voor raadsleden: reis langs inspirerende erfgoedprojecten
Op vrijdag 12 september organiseren wij een unieke en inspirerende bustour speciaal voor Noord-Hollandse raadsleden. Onder de noemer ‘Inspiratie voor de Toekomst’ biedt deze bustour een bijzondere gelegenheid om langs verschillende aansprekende erfgoedprojecten te reizen.
Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed
ode 6
Publicaties
Tips & Takeaways Steunpunt Erfgoedteam: De toekomst van het agrarische erfgoed
Tips & Takeaways van het Steunpunt Erfgoedteam: De toekomst van het agrarische erfgoed op 7 mei 2025.
Cultuurlandschap
Kennismaken met… Landschap Noord-Holland
In onze rubriek “Kennismaken met…” reizen we langs allerlei organisaties in Noord-Holland die iets te maken hebben met erfgoed. We stoppen dit keer in Heiloo bij Frank Visbeen en Noor Kikkert van Landschap Noord-Holland.
Cultuurlandschap
Overstromingen in de polder: een terugblik op de Landschapstalk in de Sammerspolder
In 2022 organiseerden we een landschapstalk in de Sammerspolder. Het ging over de toekomst van ons watersysteem en landschap als gevolg van klimaatverandering. In dit artikel gaan we terug naar de polder en praten we met betrokkenen over de opbrengst van de landschapstalk.
Cultuurlandschap
Kennismaken met… Oneindig Noord-Holland
In onze nieuwe rubriek “Kennismaken met…” reizen we langs allerlei organisaties in Noord-Holland die ‘iets’ te maken hebben met erfgoed. Onze eerste stop is in Haarlem, bij Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts-de Vries van Oneindig Noord-Holland.
Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed
Binnenkort: de eerste editie van de Bodembiënnale!
Van welke bodem kom jij? Denk jij wel eens na over de invloed van de bodem op ons? De eerste editie van de Bodembiënnale, deze oktober op Wieringen, staat volledig in het teken van de ondergrond. Lees meer over deze bijzondere dag!
Archeologie, Cultuurlandschap
Stille ruilverkaveling: historische verkavelingspatronen in het geding
Watererfgoed is van belang voor de identiteit van Noord-Holland. Onderdeel van dat watererfgoed zijn historische waterstructuren, maar die zijn lang niet altijd beschermd. Onderzoek wijst uit dit erfgoed in onze provincie verdwijnt en dat er onvoldoende borging bij gemeenten.
Cultuurlandschap
In beeld: Samen Slimmer 2024
Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.
Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet
ode 5
Deze editie van ode gaat over het belang van omgevingskwaliteit door erfgoed, waarbij erfgoed wordt bezien in relatie tot alle ruimtelijke opgaven waaraan we werken, zoals de energietransitie en waterveiligheid. De auteurs bieden verschillende perspectieven op dat vraagstuk.
Publicaties
SCHATRIJK Texel
Onderzoek toont aan dat heel Texel vanaf de prehistorie bewoond moet zijn geweest – en hoe. De mens heeft het reliëfrijke landschap naar eigen hand gezet. Waar gemeenten in andere provinciale archeologiegebieden een gebied delen, ís gemeente Texel het archeologiegebied. Bijzondere vondsten en vindplaatsen worden uitgelicht in deze editie van SCHATRIJK.
Publicaties
SCHATRIJK West-Friesland
Onder het groene agrarische landschap van West-Friesland ligt een bodemarchief verborgen dat gerust uniek genoemd mag worden. De vele archeologische vindplaatsen van hoge kwaliteit uit de steentijd en bronstijd, het ontgonnen veengebied, de Westfriese Omringdijk en de steden langs de Zuiderzee zijn fenomenen om trots op te zijn. Ze worden uitgelicht in deze editie van SCHATRIJK.
Publicaties