Op deze pagina vindt u verschillende stukken met nieuws, informatie, beleid en dossiers over zowel Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed, Duurzaamheid en de Omgevingswet.

  • Informatiebord Cassellum Flevum

    Romeinenroutes in Spaarnwoude Park

    In Spaarnwoude Park in de gemeente Velsen kun je twee archeologische wandelroutes met audiotour volgen. Een mooie manier om het publiek te betrekken bij de bijzondere historie van dit gebied. Elise Bos Eyssen (Programmamanager natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude bij Recreatie Noord-Holland), Joke de Bruïne-Groot (gemeente Velsen) en Hilde Vermast (Voorzitter Archeologische Werkgroep Velsen) vertellen over het project.

    Archeologie, Voorbeeldprojecten

  • Archeoloog in de klas

    Hoe breng je jongeren in aanraking met archeologie en erfgoed, en wat levert dat op? Marjolein van den Dries (Archeologisch museum Haarlem) ging met ons in gesprek. Aan de hand van het lesprogramma  ‘Archeoloog in de klas’ onderzoeken we wat je als gemeente op dit gebied kunt doen, met speciale aandacht voor de waarde van lokaal erfgoed voor educatie.

    Archeologie, Voorbeeldprojecten

  • Collectief duurzaam warmtenet voor en door bewoners van het WG-terrein

    KetelhuisWG is de lokale energiecoöperatie voor het Wilhelmina Gasthuisterrein (WG-terrein) in Amsterdam Oud-West. Wij spraken Annette Schermer, Hans Valkhoff en Edgar Zonneveldt over dit bijzondere project.

    Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Voorbeeldprojecten

  • Hoe is het met? Herbestemming: Brugwachterhuisjes [update 2022]

    Ze liggen verspreid over de stad, dateren uit de periode 1673-2009 en waren allen tot voor kort nog operationeel. Nu vormen 22 Amsterdamse brugwachtershuisjes tezamen het SWEETS hotel. Dat traject heeft geleid tot nieuwe inzichten met betrekking tot het herbestemmingsproces en de exploitatie.

    Gebouwd erfgoed, Voorbeeldprojecten

  • Hoe is het met? Herbestemming: Langhuis Oosterleek [update 2022]

    Het Steunpunt ging in gesprek met Paul Heilig, medewerker vergunningen van de SED-gemeenten, om te bespreken welke nieuwe inzichten ontstaan zijn naar aanleiding van het herbestemmingsproces.

    Gebouwd erfgoed, Voorbeeldprojecten

  • Voorbeeldprojecten Noord-Holland 2022

    Het Steunpunt bouwt aan een overzichtelijke databank met projecten, bijvoorbeeld over herbestemmen, energietransitie en erfgoed in de ruimtelijke ordening en archeologie. Bekijk hier onze nieuwste projecten en updates!

    Archeologie, Gebouwd erfgoed, Voorbeeldprojecten

  • Hoe is het met? Herbestemming: Fort K’IJK – Uitgeest [update 2022]

    Het herbestemmingstraject Fort K’ijk is inmiddels een paar jaar geleden afgerond en in het voormalig militaire fort wonen sindsdien autistische jongvolwassenen. Hoog tijd voor een update anno 2022. Het Steunpunt ging in gesprek met Telly Noutsis, directeur van de exploitant de Heeren van Zorg, om te bespreken welke nieuwe inzichten ontstaan zijn naar aanleiding van de exploitatie. 

    Gebouwd erfgoed, Voorbeeldprojecten

  • Archeologische speeltuin Kadijken

    Tussen 2006 en 2009 werd in Enkhuizen één van de best bewaarde prehistorische landschappen van Noordwest-Europa ontdekt. Voor de aanleg van een nieuwbouwwijk zouden deze resten voorgoed verdwijnen. Daarom werd besloten in de wijk een inclusieve locatie in te richten waar vondsten en structuren van de opgraving zichtbaar én beleefbaar konden worden gemaakt: archeologische speeltuin Kadijken.

    Archeologie, Voorbeeldprojecten

  • Verduurzaming: Zonnedak Mendelcollege: samen aan de slag in beschermd stadsgezicht

    Collectieve initiatieven zorgen ook voor draagvlak voor de energietransitie: “Een collectief zonnestroomdak levert niet alleen panelen op, maar zorgt er ook voor dat bewoners verder betrokken raken bij de energietransitie.” Lees hier over de verduurzaming van het Mendelcollege.

    Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Voorbeeldprojecten

  • Archeologische voorbeeldprojecten in 2021: Verleden in het heden

    Ondergronds erfgoed vormt een belangrijk onderdeel van onze cultuurhistorie. Doordat archeologie zich in de bodem bevindt, blijft dit erfgoed echter voor de meeste mensen verborgen. Het Steunpunt biedt daarom gemeenten een reeks voorbeeldprojecten aan ter inspiratie over inpassing van archeologie in de publieke ruimte.

    Archeologie, Voorbeeldprojecten

  • Waterberging Drachterveld: cultuurhistorie, recreatie en klimaatadaptatie

    De combinatie van de opslag van water, recreatie en cultuurhistorie maakt Drachterveld tot een integraal project en dit is helemaal in lijn met de Via Parijs, een ontwerpverkenning van het College van Rijksadviseurs over hoe Nederland op een aantrekkelijke wijze klimaatneutraal- en adaptief kan worden.

    Cultuurlandschap, Voorbeeldprojecten

  • Archeoroute Schokland

    Als Nederlands eerste UNESCO werelderfgoed biedt Schokland een zeer uniek landschap met een rijke cultuurhistorie verscholen in de ondergrond. Om dit archeologische archief van Schokland tot leven te brengen, is de de Archeoroute in het leven geroepen.

    Archeologie, Voorbeeldprojecten