Hoe is het met? Herbestemming: Brugwachtershuisjes

Update 2022

Ze liggen verspreid over de stad, dateren uit de periode 1673-2009 en waren allen tot voor kort nog operationeel. Nu vormen 22 Amsterdamse brugwachtershuisjes tezamen het SWEETS hotel. Dat traject heeft geleid tot nieuwe inzichten met betrekking tot het herbestemmingsproces en de exploitatie. Inmiddels zijn 22 van de 28 huisjes opgeleverd. Dat traject heeft geleid tot nieuwe inzichten met betrekking tot het herbestemmingsproces en de exploitatie.

Hotelkamers verborgen in het volle zicht

Suzanne Oxenaar, artistiek directeur van SWEETS, vind het opvallend dat héél veel voorbijgangers – met name Amsterdammers  –  heel graag de huisjes van binnen willen zien. ‘Als wij met de ontwikkeling van een huisje bezig zijn lopen er dagelijks mensen voorbij die vragen of ze even binnen mogen kijken. Die fascinatie heeft denk ik met de maat en de positie in de stad te maken’. Die prominente positionering vinden de hotelgasten ook bijzonder. ‘De reacties van de hotelgasten zijn heel positief’, aldus Oxenaar. ‘Je bent verborgen in het volle zicht en dat geeft gasten een unieke ervaring’.

28 keer een maatwerk verbouwing

Om de brugwachtershuisjes om te toveren tot hotelkamers moest er voor elk afzonderlijk huisje een plan op maatgemaakt worden. Oxenaar: ‘Elk huisje is zo wezenlijk anders. Denk aan de verschillende bouwjaren (1673 tot 2009), architecten (van Johannes Hudde tot de recent overleden Quist Wintermans),  dakvormen, materialen, bouwstaat en aan- of afwezigheid van nutsvoorzieningen. Hierdoor was standaardisatie onmogelijk, terwijl je als hotelier meestal juist bezig bent met eenheid scheppen door het standaardiseren van elementen in je hotel. Dat wisten we natuurlijk vooraf wel, maar toch hebben we ons verkeken op de impact hiervan en het creëren van 28 kleine hotels. ’

Hoge exploitatie kosten

Vooralsnog maakt SWEETS geen winst op de hotelkamers. Dit heeft meerdere redenen, zoals de relatief hoge verbouwings- en exploitatiekosten – onder andere het gevolg van het gebrek aan schaalvoordeel. Voor elk huisje moet bijvoorbeeld een volledige infrastructuur voor nutsvoorzieningen en bijvoorbeeld airconditioning aangelegd worden. Ook het schoonhouden van de kamers is arbeidsintensief gebleken: het housekeepersteam moet steeds voor het schoonmaken van een andere kamer door de stad reizen en bovendien zijn de kamers vaak verdeeld over meerdere etages. Het schoonmaken van een reguliere hotelkamer kost daarom veel minder tijd.

‘Het komt ook’, vertelt Oxenaar, ‘omdat de oplevering van sommige huisjes langer duurt dan verwacht, terwijl ons businessmodel vanaf het begin gebaseerd is op de verhuur van 28 huisjes’. Ook zijn er onvoorziene kostenposten, zoals het verwijderen van graffiti. Anne Finders, Operations Manager bij SWEETS: ‘Onze housekeepers inventariseren dagelijks de graffiti. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de buitenkant, met uitzondering van graffiti. Zij haalt dit alleen weg als de teksten racistisch of fascistisch zijn.’

 Omarm initiatieven vanuit de samenleving

Oxenaar is heel blij dat de gemeente dit project aan heeft gedurfd: ‘Doordat je deze collectie huisjes bij elkaar houdt, vertel je een verhaal uit de geschiedenis van de stad. Je laat een laag zien die normaal onzichtbaar is’. De gemeente zou meer kunnen inzetten op dit soort initiatieven, denken Oxenaar en Finders. ‘Dit soort initiatieven brengen zo veel nieuw leven in de stad. Kijk naar het belang van Blijburg voor de ontwikkeling voor IJburg en naar de enorme impuls die de ontwikkeling van de Ceuvel aan de wijk Buiksloterham heeft gegeven’. Het beleidsmatig stimuleren en faciliteren van initiatieven vanuit de samenleving zou meer moeten gebeuren, vinden ze. ‘Het zijn cadeaus voor de stad. Je hebt geen idee hoeveel tijd en energie wij met onze medewerkers en architecten in ieder huisje en elk project stoppen, omdat we er in geloven’.

Zo was het toen

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?

  • In beeld: Samen Slimmer 2024

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.