Scars of War: al 15.000 interessante locaties gespot

Burgerwetenschapsproject precies halverwege

Het burgerwetenschapsproject Scars of War waarmee iedereen vanaf juli hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi kan afspeuren, leverde al 15.000 interessante locaties op met mogelijk niet eerder ontdekte loopgraven, bomkraters en munitiedepots. De onderzoekers gaan nu met behulp van andere bronnen na of dit werkelijk oorlogssporen zijn. Zij komen begin 2023 met de eindconclusies.

Vol betekenis en zelfs een beetje verslavend

Al 250 vrijwilligers speuren dagelijks zo’n 1.000 hoogtekaartjes af naar loopgraven, bomkraters en munitiedepots. Het online afspeuren van de in totaal 126.000 hoogtekaartjes is precies op de helft. Een mooie score volgens de onderzoekers die frequent contact hebben met de deelnemers waarvan een aantal zelfs zo enthousiast is dat zij elkaar treffen op het discussieforum en bijzondere hoogtekaartjes met elkaar bespreken. De deelnemers geven ook aan dat deelnemen de geschiedenis van de eigen omgeving dichterbij brengt. Lees hun ervaringen.


Links: loopgraven in Leersum; rechts: bomkraters en munitiedepots bij Soesterberg
Online lezing voor geïnteresseerden

Op vrijdag 21 oktober om 15:30 geven onderzoekers Eva Kaptijn en Wouter Verschoof-van der Vaart een kijkje achter de schermen van Scars of War. Ze vertellen over het verloop van het onderzoek en delen opvallende resultaten. Hierna is er ruimte voor vragen. De lezing vindt plaats via Zoom. Aanmelden kan hier.

Mooie samenwerking

Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, Universiteit Leiden en Provincie Utrecht. Deze organisaties werken samen aan een beter begrip van de geschiedenis van hun regio. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).




(Beeldverantwoording kopafbeelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / 556906).

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.