In het najaar van 2024 verschijnt de laatste editie van Schatrijk, het archeologietijdschrift van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland. Schatrijk is er voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de Provincie, en voor iedereen die hart heeft voor de archeologie van Noord-Holland.

Er ligt een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee

In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In meer dan tien artikelen en interviews lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.

Op 17 oktober 2024 wordt deze laatste editie van Schatrijk feestelijk gelanceerd tijdens de Bodembiënnale. Je kunt de lancering bijwonen door je hier aan te melden.

We sturen Schatrijk naar je op

Je kunt je vóór 21 september 2024 kosteloos inschrijven voor deze laatste editie van Schatrijk, zowel digitaal als fysiek. Schrijf je in via onderstaand formulier.

Inschrijven voor Schatrijk

* indicates required
Soort organisatie
Voorbeeld: 1000 AA (met een spatie ertussen)
Ik wil Schatrijk ontvangen *
Andere edities van Schatrijk

Via de onderstaande knop kun je ook alle andere edities van Schatrijk lezen.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Gemeenten bevoegd gezag vergunningverlening bij archeologische rijksmonumenten

    Categorie: Archeologie

    Met inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente het bevoegd gezag bij zogeheten meervoudige aanvragen bij archeologische rijksmonumenten. Bijvoorbeeld in combinatie met een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit. Meestal gaat het om verstoring in de bodem van het archeologische monument.

  • Benutten en beleven van archeologie

    Categorie: Archeologie

    De fundamenten van een kasteel die volledig onder de grond liggen, een opgraving die achter hekken plaats vindt of bijzondere vondsten, maar geen plek om ze te laten zien. Hoe maken gemeenten archeologie zichtbaar en beleefbaar?