Kennissessie kleine windturbines 20 januari 2022

Terugblik: Kennissessie kleine windturbines in Noord-Holland

Tot voor kort waren kleine windturbines tot 15 meter in Noord-Holland niet toegestaan. Sinds de invoering van de Provinciale Omgevingsverordening NH 2020 zijn ze nu onder bepaalde voorwaarden toegestaan in het landelijk gebied. Daarnaast staan in de Ruimtelijke handreiking wind op land (download) inpassingsprincipes inpassingsprincipes voor deze kleine turbines. Hoe bepaal je als gemeente of en hoe ze in het landschap passen? En hoe kan het vergunningstraject ingericht worden?

Kansen, aandachtspunten en oplossingen vanuit verschillende perspectieven

Samen met het RES en de provincie organiseerden we op donderdag 20 januari van 15.00 tot 16.30 uur de kennissessie ‘Kleine windturbines in Noord-Holland’. Tijdens de kennissessie bespraken we de kansen, aandachtspunten en oplossingen vanuit verschillende perspectieven, zoals cultuurhistorie, planologie, de RES, ruimtelijke kwaliteit en agrarische bedrijfsvoering. We gingen hierover in gesprek met Arnoud Garrelts (Libau), Jef Mühren (Mooi Noord-Holland), Annika Blonk (Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland), Philippine van der Kleij (gemeente Schagen), Bart van Leeuwen (provincie Noord-Holland), Ton van Schie (LTO Noord) en Pieter Koehoorn (EAZ wind).

Deel 1: Onderzoek Gemeente Schagen
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

Philippine van der Kleij presenteert de geleerde lessen uit onderzoek van gemeente Schagen met kleine windturbines. Voor de plaatsing heeft de gemeente Schagen regels opgesteld, om bijvoorbeeld natuurgebieden en historische landschappen te beschermen.

Deel 2: Onderzoek provincie Groningen
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

Arnoud Garrelts van Stichting Libau vertelt over het onderzoek van de provincie Groningen rondom kleine windturbines. Hij adviseert gemeenten om te profiteren van het voorwerk van gemeente Schagen en om heldere regels op te stellen voor de plaatsing van kleine windturbines.

Deel 3: Paneldiscussie Kleine windturbines
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

Paneldiscussie met o.a. Annika Blonk (stichting NMF), Pieter Koehoorn (EAZ Wind), Marc Schot (Liander) en Ton van Schie (LTO Noord). Ze gaan o.a. in gesprek over het stroomlijnen van subsidie- en vergunningsprocedures en de voordelen van kleine windturbines op het elektriciteitsnet, in combinatie met zonnepanelen.

Volledige uitzending 
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

(Beeldverantwoording: RES en Sanne van Zoest)

Contact

Heeft u nog vragen na aanleiding van deze kennissessie aan ons of een van de sprekers? Neem dan contact op met onze duurzaamheidsexpert Rosanne Bruinsma of rechtstreeks via de mailadressen van de sprekers.

[fusion_portfolio_cpt layout=”grid” picture_size=”default” text_layout=”boxed” cpt_post_type=”post” cus_taxonomy=”post__post_tag” cus_terms=”post_tag__adviseur-duurzaamheid” cus_terms_exclude=”” grid_box_color=”” grid_element_color=”” grid_separator_style_type=”single|solid” grid_separator_color=”” columns=”1″ one_column_text_position=”floated” column_spacing=”9″ equal_heights=”yes” number_posts=”-1″ portfolio_title_display=”title” portfolio_text_alignment=”right” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” filters=”no” pagination_type=”default” hide_url_params=”off” offset=”0″ orderby=”date” order=”DESC” content_length=”excerpt” excerpt_length=”10″ strip_html=”yes” carousel_layout=”title_on_rollover” scroll_items=”” autoplay=”no” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” class=”” id=”loket” /]

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Stolpboerderij aan de Purmerenderweg 25 te Beemster

  Verslag Erfgoedteam: Continuïteit in gemeentelijk erfgoedbeleid

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Op woensdag 6 februari organiseerde het Steunpunt een Erfgoedteam over erfgoedbeleid. Hieronder delen we onze observaties, tips & tricks en goede voorbeelden uit de praktijk.