De laatste editie van ons archeologie-tijdschrift Schatrijk is eind 2024 verschenen. Het tijdschrift Schatrijk werd gepubliceerd om aandacht te geven aan de tien bijzondere archeologiegebieden die zijn vastgesteld als onderdeel van de Leidraad Landschap en Cultuurhistorie van de provincie Noord-Holland. De aankomende jaren zullen we deze tien gebieden van archeologisch belang op een nieuwe manier onder de aandacht brengen. We komen met een creatieve karavaan langs de tien gebieden om gemeenten te inspireren en enthousiasmeren: Expeditie Schatrijk. Op 19 juni trappen we af met de regio Gooi en Vechtstreek.

Bijzondere archeologische waarden in de Gooi en Vechtstreek

De Gooi en Vechtstreek zijn niet zomaar provinciale archeologische aandachtsgebieden. Het unieke ontginningslandschap van de Vechtstreek kenmerkt zich door de goed bewaarde structuur van het oorspronkelijke landschap met grote veenkussens tussen de rivieren. Daarnaast neemt het Gooi een bijzondere plaats in binnen de provincie als het om archeologie gaat. In deze regio zijn er vondsten uit álle perioden, zelfs nog van voor de tijd van de Neanderthalers. Dat is bijzonder omdat het laat zien dat er altijd menselijke bewoning geweest is in dit gebied;van Steentijd tot IJzertijd en Vikingen, van de Romeinen tot de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Voor zover bekend is er geen tweede plek in Nederland of zelfs in Noordwest-Europa die deze ongelofelijke tijdsdiepte in archeologische vondsten rijk is.

Recente ontdekkingen

De archeologische vereniging AWN (Archeologische Werkgroep Nederland) Naerdincklant speelt een belangrijke rol bij het ontrafelen van het verleden in deze regio. De afgelopen jaren is de AWN bezig met een zoektocht naar het Oude Naarden, ook wel ‘Naruthi’ genoemd, een bloeiende handelsstad aan de oever van de Zuiderzee. Het Oude Naarden werd in de veertiende eeuw door oorlogen en het oprukkende water van de Zuiderzee verwoest, en ligt nu op de bodem van het huidige Gooimeer. De zoektocht naar deze verloren stad is dus een onderwaterexpeditie. De precieze locatie van Naruthi was niet bekend, maar door het onderzoek van de AWN is dat nu een stuk duidelijker geworden. Het plan voor de toekomst is om delen van de waterbodem te scannen door middel van sonar- en multibeamopnamen om de contouren van deze vindplaats nauwkeurig vast te kunnen stellen.

Een ander interessant voorbeeld van archeologisch onderzoek uitgevoerd door AWN Naerdincklant is de archeologische opgraving in en rondom Kasteel Nederhorst. Bij de restauratiewerkzaamheden in 2022 werd archeologisch veldwerk uitgevoerd door een professioneel bedrijf in samenwerking met de vrijwilligers van de AWN. Tijdens dit onderzoek is onder andere een oud fundament van het kasteel blootgelegd onder de kelder van het kasteel. Op basis van dit bijzondere onderzoek zijn nieuwe inzichten verkregen over het dagelijks leven in het kasteel door de eeuwen heen. Bovendien sluit dit onderzoek goed aan bij het Verdrag van Faro, omdat erfgoedprofessionals en vrijwilligers hier samenwerkten.

(Beeldverantwoording: Grafheuvels nabij Hilversum. Foto van André Russcher)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Tips & take-aways Erfgoedteam Ravijnjaar

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed

    Op woensdagochtend 5 maart kwamen we online bij elkaar voor een nieuwe editie van het Steunpunt Erfgoedteam. Dit keer spraken we met elkaar over de impact van het Ravijnjaar op erfgoedbudgetten bij gemeenten. Hier de tips en take-aways!

  • Aan de slag met archeologie onder de Omgevingswet: drie praktische tips

    Categorie: Archeologie, Omgevingswet

    In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor archeologie binnen hun gemeentegrenzen. Ze moeten hun beleid voor archeologie borgen in het omgevingsplan. Hoe zorg je dat je daar klaar voor bent? In dit artikel geven we je drie praktische tips om goed voorbereid te zijn.