Netwerkbijeenkomst Alkmaar
Mededelingen vanuit het Steunpunt
Het Steunpunt richt zich op de thema’s cultuurbeleid van de provincie Noord-Holland:
- Archeologie
- Monumenten en herbestemming
- Cultuurlandschappen
- Omgevingswet
Het Steunpunt organiseert verschillende bijeenkomsten en cursussen en heeft een loketfunctie voor vragen vanuit gemeenten. Zie ook de website: steunpuntcultureelerfgoednh.nl. Via de website is aanmelding voor de nieuwsbrief mogelijk. Heeft u project ideeën of ruimtelijke vraagstukken? Dan kunt u contact opnemen met het Steunpunt via info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl.
Erfgoed Deal
Marjorie Verhoek, programmaleider van de Erfgoed Deal vertelt over het samenwerkingsverband tussen de ministeries OCW, BZK, IenW en LNV, Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Federatie Grote Monumentengemeenten, Federatie Instandhouding Monumenten, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, het Rijksvastgoedbedrijf en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. Doel is het behoud en het gebruik van erfgoed bij de grote ruimtelijke opgaven van dit moment: energietransitie en verduurzaming, klimaatadaptatie en stedelijke groei en krimp. Marjorie behandelt een aantal voorbeelden van projecten die gestart zijn. Alle gemeenten kunnen zelf goede initiatieven en projecten vanuit de Erfgoed Deal financieel laten ondersteunen, mits deze voorbeeldstellend zijn voor vergelijkbare opgaven waarbij erfgoed als aanleiding dient voor ontwikkeling van een betere en mooiere leefomgeving. Binnenkort staat alle informatie over de Erfgoed Deal op www.erfgoeddeal.nl. Tot die tijd kun je mailen naar erfgoeddeal@cultureelerfgoed.nl.
Publiek betrekken en het belang van communicatie
Nancy de Jong – Lambregts, stadsarcheoloog en coördinator erfgoed van het Team Erfgoed bij de gemeente Alkmaar neemt de deelnemers mee in de visie van de gemeente op het gebied van erfgoed na het samengaan van de gemeenten Alkmaar, Graft, De Rijp en Schermer, dat aanleiding was voor nieuw erfgoedbeleid. Daarbij werden de inwoners in een participatieproces de vraag voorgelegd hoe met hun erfgoed om te gaan, zodat het beleid voor en door de inwoners van Alkmaar ontwikkeld werd. Het gemeentebestuur onderschrijft de versterkende werking tussen erfgoed, cultuur en economie en trekt extra middelen uit om het Alkmaarse erfgoed te behouden en waar mogelijk te versterken. Naast overheidsinmenging bij ingrepen en financiële steun bij onderhoud en restauratie, ondersteunt zij daarnaast ook initiatieven uit de samenleving die het erfgoed onder de aandacht. Zo probeert de gemeente Alkmaar met initiatieven als de Monumentenloods, aanwijzingsprocessen, een nieuwsbrief en innovatieve erfgoedprojecten de balans te bewaren tussen de authenticiteit en dynamiek van het erfgoed, waarbij het gesprek met de initiatiefnemer voorop staat.
Borgen van provinciale (stolpen)structuren
Het Steunpunt presenteerde de verschillende activiteiten die afgelopen jaren op het gebied van stolpen zijn uitgevoerd. In 2018 publiceerden we samen met de Boerderijenstichting ‘Vierkant achter de stolp 2.0’ een model voor een gemeentelijke stolpennota. In dezelfde periode heeft het Steunpunt de beeldbank van de Boerderijenstichting omgevormd tot kaart. De uitgebreide kaart is te vinden in de kaartviewer van de Boerderijenstichting, maar ook in de algemene kaartviewer van het Steunpunt. De gegevens achter de kaart zijn ook beschikbaar voor gemeenten. Daarna volgde de een introductie op de nieuwe handreiking ‘Stolpenstructuren in het omgevingsplan’ en de première van het bijbehorende filmpje. De handreiking en het filmpje zijn bedoeld om samen gemeenten te helpen bij het borgen van provinciale (stolpen)structuren.
(Beeldverantwoording: Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan
Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet
Kijk nu de Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan!
Verslag Erfgoedteam: Erfgoed voorbij gemeentegrenzen
Categorie: Gebouwd erfgoed
Tijdens dit Erfgoedteam bespraken we erfgoed dat voorbij gemeentegrenzen gaat, zoals bijvoorbeeld de Hollandse Waterlinies en de Atlantikwall, maar ook stolpenstructuren en de Westfriese Omringdijk. Hoe kunnen gemeenten omgaan met erfgoed dat gemeentegrenzen (en in sommige gevallen zelfs provinciegrenzen) overstijgt?