Het interieur van IKC De Molenwiek in maart 2019

Steunpunt publicaties in 2021

De komende maanden blijven afstand en de digitale wereld ons werk bepalen. De bijeenkomsten zoals jullie die van ons gewend zijn, worden nog even uitgesteld. Dat betekent dat we meer tijd hebben voor andere zaken, zoals onderzoek en publicatie. In de eerste helft van 2021 kunnen jullie dan ook enkele publicaties van het Steunpunt verwachten. Uiteraard verschijnen dit jaar onze tijdschriften Ode en Schatrijk. Ode staat in het teken van het landschap. Met Schatrijk verkennen we dit jaar het rijke ondergrondse erfgoed van het Oer-IJ.

Archeologie

Als vervolg op het digitale Ronde-Tafelgesprek over de archeologie in het Oer-IJ zal dit jaar een publicatie verschijnen over archeologie in relatie tot actuele thema’s in het Oer-IJ. De sprekers van het webinar werken hun presentatie uit tot een artikel. Voor de nieuwe fusiegemeente Dijk en Waard wordt de eerste verkenning gedaan naar het opstellen van een publicatie over archeologie, landschapsvorming en ontwikkeling van cultuurlandschap.

In 2019 verscheen het onderzoek vondstmeldingen over particuliere vondstmeldingen bij gemeenten. Naar aanleiding van dit rapport verschijnt het ‘Protocol Vondstmeldingen’, waarin particulieren kunnen lezen wat ze moeten doen bij bodemvondsten. In de bijbehorende handreiking staat een uitleg voor gemeenten.

Omgevingswet

Het derde deel van de serie Erfgoed in de Omgevingswet komt in maart uit. Dit is een co-auteurschap van juristen, een planoloog en een erfgoeddeskundige. Zij vertellen over de kansen en de aandachtspunten voor erfgoed in het omgevingsplan.

Voor archeologie in relatie tot de Omgevingswet is het Steunpunt een samenwerking aangegaan met het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU). Gezamenlijk wordt net als afgelopen jaar de LinkedIn pagina gevuld met artikelen en vragen. De artikelen zullen ook in onze nieuwsbrief verschijnen.

Gebouwd Erfgoed

Binnen het programma gebouwd erfgoed is vorig jaar een verduurzamingsprijsvraag uitgeschreven. De eigenaar van een monumentale villa in Bloemendaal won een expertsessie over de verduurzaming van zijn woning. Als vervolg op deze sessie verschijnt in april een handreiking over de verduurzaming van monumenten, geschreven in samenwerking met erfgoedadviseur en restauratiearchitect Kees Doornenbal.

Cultuurlandschap

In samenwerking met Erfgoedhuis Zuid-Holland doet het Steunpunt onderzoek naar de omgevingskwaliteit in de landgoederenzone Kennemerland. De landgoederenzone overstijgt de provinciegrenzen, aanleiding voor samenwerking met onze zuiderburen. Het onderzoek zal resulteren in beleidsrichtlijnen; hoe kunnen gemeenten de waarden van de landgoederenzone vertalen naar de omgevingsvisie en het omgevingsplan? Eenzelfde samenwerking zijn we aangegaan met Landschap Noord-Holland, maar dan gericht op groen erfgoed in de omgevingsvisie en het omgevingsplan.

Vanuit het programma archeologie en het cultuurlandschap is vorig jaar een casestudy uitgevoerd naar ‘in situ behoud’: wanneer is behoud in situ de beste manier voor de omgang met archeologisch erfgoed en in hoeverre is behoud in situ een realiseerbare optie? De publicatie van deze studie is voorzien in het eerste kwartaal.

Masterclasses

Vorig jaar organiseerde het Steunpunt voor de eerste keer de masterclasses; een drieluik over bouwtoezicht bij monumenten en een tweeluik over de Omgevingswet en gebiedsbiografieën. Heb je de masterclasses van 2020 gemist? Deze zijn terug te zien op onze website en binnenkort verschijnen de artikelen die we speciaal over deze thema’s geschreven hebben. Het was een groot succes en daarom bieden we in 2021 weer masterclasses aan. Ideeën voor onderwerpen zijn welkom, wij horen graag binnen welke thema’s jullie verdieping zoeken.

Tot slot heeft het veranderende Noord-Hollandse landschap onze aandacht. De energietransitie vraagt veel van het landschap, denk aan de zonnevelden die op verschillende locaties verschijnen. Aangepast beleid voor kleine windturbines zal deze vorm van energieopwekking in een stroomversnelling brengen. Omdat wij geloven in de kracht van inspirerende voorbeelden zijn we op zoek naar projecten waarbij turbines geplaatst zijn met aandacht voor ruimtelijke inpassing. Ken jij inspirerende voorbeelden? Laat het ons weten!

(Tekst: Marrit van Zandbergen en Yvette Burnier)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.