Basisdocument Gooi en Vechtstreek
Op diverse plekken in het Gooi zijn bijzondere archeologische ontdekkingen gedaan en vooral Hilversum en omgeving spant daarbij de kroon: uit álle bewoningsfases – van Paleolithicum tot heden – zijn vondsten gedaan die wijzen op menselijke activiteit en bewoning. De bevindingen zijn uniek, en daarom heeft Provincie Noord-Holland deze streek aangewezen als Provinciaal Archeologiegebied.
Maar wat kun of wat wil je met dit archeologisch erfgoed? Veel aandacht gaat naar de mogelijkheden om archeologische resten op locatie te behouden en beter beleefbaar te maken. Cultuurhistorie bestaat niet alleen uit topstukken en objecten; het is alom aanwezig en wordt actief door bewoners onderhouden en uitgedragen. Kortom: het lééft. Het Gooi en de Vechtstreek hebben bijzondere kwaliteiten die het behouden waard zijn en ook richting kunnen geven aan ontwikkelingen in de toekomst. Deze onderwerpen kwamen ter tafel tijdens een rondetafelgesprek, dat is uitgewerkt tot het Basisdocument Gooi- en Vechtstreek. Het basisdocument is via onderstaande knop te downloaden. Het Steunpunt publiceerde over het gebied eveneens de SCHATRIJK Gooi en Vechtstreek. Een overzicht van alle basisdocumenten is hier terug te vinden.
(Beeldverantwoording: Schatvondst Muiderberg, fotograaf anoniem)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel
Categorie: Archeologie
OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.
Schatrijk – de Rede van Texel
Categorie: Archeologie
Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.