Inspiratiesessie archeologie en beleefbaarheid

De meeste gemeenten hebben archeologiebeleid en een archeologische verwachtingskaart, maar er is meer mogelijk. Archeologie is interessant voor een breed publiek, als gemeente kun je een bijzondere vindplaats en het verhaal erachter zichtbaar maken voor geïnteresseerden. Hoe zorg je ervoor dat archeologie zichtbaar wordt? Daar gaat de Inspiratiesessie Archeologie en Beleefbaarheid over.

Inspirerende voorbeelden

Deze sessie is het initiatief van een aantal gemeenten die archeologie op een creatieve manier voor het voetlicht willen brengen. Het Steunpunt brengt hen in contact met gemeenten die vertellen over sprekende voorbeelden uit de praktijk. Zo heeft de erfgoed-afdeling van gemeente Alkmaar een Instagram-account met een speciale reeks, Vondst op Vrijdag, waarin zij elke week een archeologische vondst toelicht. In de gemeente Velsen vind je een Romeinenroute in het Spaarnwoudepark, waarbij je met een audiotour al wandelend meer kunt leren over het bijzondere archeologische verleden in dit gebied. In de gemeente Schagen ligt het archeologische rijksmonument de Ruïne van Nuwendoorn. Stichting Monumentenbezit werkt aan het zichtbaar en toegankelijk maken van deze bijzondere plek, onder andere door een samenwerking met de lokale gemeenschap.

Aan de slag

We willen niet alleen inspireren maar ook meedenken over situaties waar het nog niet is gelukt om archeologie beleefbaar te maken. In de gemeente Heemstede, bijvoorbeeld, ligt het archeologische rijksmonument Oud Haerlem. Hier heeft van 1248 tot 1351 kasteel Oud Haerlem gestaan. Als je het weiland vanuit de lucht bekijkt zie je de contouren van het kasteel, maar op het maaiveld is het moeilijk om de rijke geschiedenis van dit gebied te ontwaren. Ook in de gemeente Amsterdam is een onzichtbaar kasteel. Eind vorig jaar ontdekten archeologen van de afdeling Monumenten & Archeologie de restanten van Huis ten Bosch onder een weiland in Weesp. Een bijzondere vondst, maar onzichtbaar voor publiek. De gemeente is niet van plan het kasteel op te graven, maar wil wel graag het verhaal delen. Wat zijn manieren om dat te doen? Welke rol speelt een gemeente daar in? Zijn er ook andere organisaties die hierin ondersteunen? Hoe zit het met geld en welke fondsen kun je aanschrijven?

(Beeldverantwoording: Romeinenroute, Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers

    Categorie: Archeologie, Gebouwd erfgoed

    Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.

  • Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts-de Vries van Oneindig Noord-Holland.

    Kennismaken met… Oneindig Noord-Holland

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed

    In onze nieuwe rubriek “Kennismaken met…”  reizen we langs allerlei organisaties in Noord-Holland die ‘iets’ te maken hebben met erfgoed. Onze eerste stop is in Haarlem, bij Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts-de Vries van Oneindig Noord-Holland.