In onze nieuwe rubriek “Kennismaken met…” reizen we langs allerlei organisaties in Noord-Holland die ‘iets’ te maken hebben met erfgoed. We werken vaak met deze organisaties samen, en als ambtenaar kom je vast ook tegen. Onze eerste stop is in Haarlem, bij Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts-de Vries van Oneindig Noord-Holland.

Wat doet Oneindig Noord-Holland eigenlijk precies?

Oneindig Noord-Holland maakt de geschiedenis van Noord-Holland beleefbaar. De organisatie is voortgekomen uit het project Oneindig Noord-Holland van de provincie Noord-Holland in 2011. Twee jaar later is het project verzelfstandigd in een stichting die vanaf 2019 is ondergebracht bij het Noord-Hollands Archief. Een prachtige plek voor het levendige verhalenplatform dat Oneindig Noord-Holland is. Iedere dag delen we spannende historische verhalen en het laatste erfgoednieuws. Maar ook culturele uitjes, informatie over musea in Noord-Holland en video’s over vroeger. De historische kalender en interactieve verhalenkaart laat precies zien wat er allemaal in het verleden is gebeurd. Zo brengen ze de geschiedenis van Noord-Holland tot leven.

Het online platform is dynamisch. De redactie bouwt door op de rijke geschiedenis van Oneindig Noord-Holland met steeds nieuwe verhalen en verrijkingen van de website en is ook regelmatig in de provincie te vinden. Tijdens de Open Monumentendagen presenteren Sarah en Judith een speciaal op de locatie toegesneden geschiedenis quiz. Oneindig Noord-Holland is ook vaak te vinden als ‘ONH on tour’ op tentoonstellingen, historische festivals en andere culturele evenementen. Daarnaast zoekt de redactie altijd naar samenwerkingen met andere organisaties of musea.

Het leeuwendeel van de verhalen die op Oneindig Noord-Holland staan, spelen zich af in Noord-Holland. Al staat er op de kaart ook een leuk uitstapje naar Antwerpen wat bij nadere inspectie toch een Noord-Hollands tintje heeft. Het is namelijk een verslag van een interessante lezing die heeft plaatsgevonden in de Haarlemse Janskerk tijdens het Geschiedenisfestival van 2023.

Oneindig Noord-Holland is niet direct actief voor gemeenten maar heeft goed contact met de marketing en communicatieafdelingen; daar kunnen beide partijen echt wat voor elkaar betekenen. De citymarketeers willen het zoveel jarige bestaan van de stad vieren en Oneindig Noord-Holland heeft daar de mooiste verhalen bij.

Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts-de Vries van Oneindig Noord-Holland.
De medewerkers van Oneindig Noord-Holland

De redactie van Oneindig Noord-Holland wordt gevormd door kunsthistoricus Judith van Amelsvoort en publiekshistoricus Sarah Remmerts de Vries. Beiden hebben een achtergrond in de culturele sector en zijn in het verleden werkzaam geweest voor onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, het Amsterdam Museum en het Nederlands Vestingmuseum. Judith en Sarah weten als geen ander hoe ze historische kennis kunnen overdragen aan het publiek. Daarnaast schrijft ook een vaste vrijwilliger sinds 2014 voor Oneindig Noord-Holland. En ze maken ook goed gebruik van interessante verhalen bij andere aanbieders. Zo staan bijvoorbeeld de video’s van Kenniscentrum Erfgoed Nederland (KIEN) op de website en de Binnenkijker van de Boerderijenstichting Noord-Holland krijgt ieder kwartaal plekje op de site.

Alles over Noord-Hollands erfgoed

Alle vormen van erfgoed komen op Oneindig Noord-Holland aan de orde. Levend erfgoed en oral history, maarook het gebouwde erfgoed, zoals monumenten.. Dan gaat het natuurlijk over molens en buitenplaatsen maar ook over bunkers, kerken en fabriekspanden. De recente samenwerking met Museum Het Sterkenhuis, Huys Egmont en vier historische verenigingen leverde een zeer enthousiast ontvangen reeks over de rijke geschiedenis van de Herenweg.

De structuur van de website vereist wel dat een verhaal verbonden is aan een plek. Dit zou voor minder plaatsgebonden vormen toch een uitdaging kunnen zijn. Sarah en Judith weten daar echter altijd wel een oplossing voor te vinden. Het ambacht bijenhouden is in 2020 uitgeroepen tot immaterieel erfgoed, maar het is natuurlijk niet specifiek Noord-Hollands. Maar het verhaal van de Gooise bijenhouderij is dat wel! Want daar vormde de ooit 86 bijenschansen een onmisbare schakel voor de Gooise boekweitteelt. Boekweit was een van de weinige gewassen die op de schrale Gooise zandgrond wilde groeien en de teelt kan niet zonder bijen.

De mooiste plek in Noord-Holland

Als iemand weet wat de mooiste plek in Noord-Holland is, dan zijn dat natuurlijk de organisaties die rondom het erfgoedveld werken in onze provincie. Daarom vragen we bij elke kennismaking: wat is volgens jou de mooiste plek in Noord-Holland?

Oeh… lastige vraag, verzuchten Judith en Sarah in koor. Er zijn zo veel mooie plekken in Noord-Holland. In een sneltreinvaart noemen ze een rij aan fraaie locaties door de hele provincie. Sarah kiest uiteindelijk voor een vredig bankje onder een prachtige monumentale boom aan het Naardermeer om van het uitzicht te genieten. Groen erfgoed is ten slotte ook erfgoed. Judith zou graag meer tijd doorbrengen in de muzieksalon van Paviljoen Welgelegen.

(Beeldverantwoording: Anna Groentjes)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers

    Categorie: Archeologie, Gebouwd erfgoed

    Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.

  • Inspiratie uit Haarlem: erfgoed sneller verduurzamen door het maken van monumentenclusters

    Categorie: Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed

    Gemeente Haarlem loopt voorop in het behalen van klimaatdoelen: ze zijn voortvarend bezig met het terugbrengen van de CO²-uitstoot en streven ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat erfgoed niet achterblijft in het tempo van de energietransitie?