Van welke bodem kom jij?

Denk jij wel eens na over de invloed van de bodem op ons? Onze bodem daagt ons uit, zowel boven- als ondergronds. Denk bijvoorbeeld aan het principe ‘water en bodem sturend’ of het wegspoelen van waardevolle archeologische vondsten op de bodem van de Waddenzee. Hoe zorgen we voor onze toekomst, met oog voor ons verleden? En wat valt er te leren als we terugkijken naar de geschiedenis van de bodem? Het is tijd om uitgedaagd te worden: bekijk jouw relatie met de bodem eens op een andere manier! Je bent welkom op 17 oktober bij de Bodembiënnale in de Sint Michaëlskerk in Oosterland op Wieringen.

Wisselwerking tussen onszelf en de bodem

Op de Bodembiënnale staat de wisselwerking tussen onszelf en onze bodem centraal. We bieden daarbij een gevarieerd programma met keuze uit verschillende lezingen, discussies en excursies. Zo zet landschapsarchitect Berte Daan ons meteen op scherp met een prikkelende lezing over de invloed van de bodem op óns. In haar verhaal verkennen we de relatie met de grond onder onze voeten. Daarna volgt een keuzeprogramma met diverse activiteiten, die samen een kleurrijk mozaïek vormen van inspirerende voorbeelden, voeten (of handen) in de klei, en hopelijk veel goede gesprekken en nieuwe inzichten.

Je leert meer over wat water- en bodemsturend beleid in de praktijk betekent, bijvoorbeeld bij het bouwen van de nieuwe woonwijk Lange Weeren, tijdens een sessie met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Edam-Volendam. En heb je al gehoord van ‘boegbeeld’ Barry? Je hoort meer over de impact van deze vondst van gemeente Hollands Kroon, Archeologie West-Friesland en vrijwilligers van de Havenboet in Den Oever. Met Museum Kaap Skil gaan we in gesprek over het belang van samenwerking tussen de verschillende partijen rondom de vondst van en het onderzoek naar het Palmhoutwrak.

Tegelijkertijd vinden rondom de Michaëlskerk excursies plaats. Leer het landschap lezen met adviseur cultuurlandschap Lisa Timmerman, laat je meenemen door de historie van de Michaëlskerk boven en onder de grond door Ledmia Baghdadi of ga mee met Henk van Blerck. In die laatste excursie zul je zien hoe een vernieuwde beplantingsstructuur van bomen, hagen en singels op Wieringen is gerealiseerd rond 1950.

Lancering archeologietijdschrift Schatrijk: De Rede van Texel

Na het keuzeprogramma is het tijd voor een feestelijk moment: Gedeputeerde Jelle Beemsterboer lanceert ons tijdschrift Schatrijk, met als thema De Rede van Texel. Tijdens een panelgesprek delen wethouders Rikus Kieft (Texel), Fotigui Camara (Den Helder) en Robert Leever (Hollands Kroon) hun inzichten over de toekomst van ons onderwatererfgoed en de betekenis van het wad voor de identiteit van de gemeente.

Voor wie en aanmelden

De bijeenkomst wordt gehouden op 17 oktober tussen 11.30 en 17.00 uur in (en rondom) de Michaëlskerk aan de Kerkweg 22 in Oosterland op Wieringen. De bijeenkomst is voor alle ambtenaren van alle gemeenten in Noord-Holland. Kom je ook? Aanmelden kan via onze website.

(Beeldverantwoording: foto kinderen op het strand is van Loek Buter, de foto van Berte Daan is van Mijke Bos)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.