SCHATRIJK Texel

Ter promotie van het archeologisch erfgoed van Noord-Holland geeft het Steunpunt archeoglossy SCHATRIJK uit waarin de archeologie van een van de tien provinciale archeologiegebieden worden gepresenteerd. De glossy biedt een overzicht van de kenmerken, verscheidenheid en rijkdom van de archeologie per regio, en dient als inspiratiebron voor wethouders, erfgoedambtenaren, ontwikkelaars, ondernemers, beleidsmakers en voor archeologische en historische verenigingen.

In de jaren ’70 kwam bij Den Burg een indrukwekkende archeologische vindplaats aan het licht: sporen die laten zien dat in de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd tot in de late middeleeuwen hier werd geakkerd, gewoond en begraven. Nu weten we dat heel Texel vanaf de prehistorie werd bewoond– en hoe. De mens heeft het reliëfrijke landschap naar eigen hand gezet. Gemeente Texel ís het archeologiegebied. Bijzondere vondsten en vindplaatsen worden uitgelicht in deze editie van SCHATRIJK.

(Beeldverantwoording: BLKVLD uitgevers)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Gemeenten bevoegd gezag vergunningverlening bij archeologische rijksmonumenten

    Categorie: Archeologie

    Met inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente het bevoegd gezag bij zogeheten meervoudige aanvragen bij archeologische rijksmonumenten. Bijvoorbeeld in combinatie met een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit. Meestal gaat het om verstoring in de bodem van het archeologische monument.

  • Benutten en beleven van archeologie

    Categorie: Archeologie

    De fundamenten van een kasteel die volledig onder de grond liggen, een opgraving die achter hekken plaats vindt of bijzondere vondsten, maar geen plek om ze te laten zien. Hoe maken gemeenten archeologie zichtbaar en beleefbaar?