Basisdocument Gooi en Vechtstreek
Op diverse plekken in het Gooi zijn bijzondere archeologische ontdekkingen gedaan en vooral Hilversum en omgeving spant daarbij de kroon: uit álle bewoningsfases – van Paleolithicum tot heden – zijn vondsten gedaan die wijzen op menselijke activiteit en bewoning. De bevindingen zijn uniek, en daarom heeft Provincie Noord-Holland deze streek aangewezen als Provinciaal Archeologiegebied.
Maar wat kun of wat wil je met dit archeologisch erfgoed? Veel aandacht gaat naar de mogelijkheden om archeologische resten op locatie te behouden en beter beleefbaar te maken. Cultuurhistorie bestaat niet alleen uit topstukken en objecten; het is alom aanwezig en wordt actief door bewoners onderhouden en uitgedragen. Kortom: het lééft. Het Gooi en de Vechtstreek hebben bijzondere kwaliteiten die het behouden waard zijn en ook richting kunnen geven aan ontwikkelingen in de toekomst. Deze onderwerpen kwamen ter tafel tijdens een rondetafelgesprek, dat is uitgewerkt tot het Basisdocument Gooi- en Vechtstreek. Het basisdocument is via onderstaande knop te downloaden. Het Steunpunt publiceerde over het gebied eveneens de SCHATRIJK Gooi en Vechtstreek. Een overzicht van alle basisdocumenten is hier terug te vinden.
(Beeldverantwoording: Schatvondst Muiderberg, fotograaf anoniem)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Tips & take-aways Erfgoedteam Ravijnjaar
Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed
Op woensdagochtend 5 maart kwamen we online bij elkaar voor een nieuwe editie van het Steunpunt Erfgoedteam. Dit keer spraken we met elkaar over de impact van het Ravijnjaar op erfgoedbudgetten bij gemeenten. Hier de tips en take-aways!
Handreiking Behoud in situ
Categorie: Archeologie
Deze praktische gids helpt gemeenten om archeologische vindplaatsen effectief te beschermen binnen hun beleid en vergunningverlening. Dit is de tweede handreiking over dit thema, maar deze editie richt zich volledig op de uitvoeringspraktijk.