Basisdocument Waterland
Het provinciaal archeologiebied Waterland bleef lang een onontgonnen veengebied. Alleen op hoger gelegen, droge delen werd het gebied bewoond. Daarvan zijn wel ook archeologische resten uit de prehistorie gevonden. Ook zijn vindplaatsen bekend die bestaan uit kleine huisterpen of -plaatsen, die uit veenplaggen of kleiplaggen werden opgebouwd. Rond de 10e eeuw brak een droge periode aan waardoor het veenmoeras beter begaanbaar werd. Vanaf de 12e eeuw werd het veen ontwaterd en werd het gebied bewoonbaar, en ontstond uiteindelijk het kenmerkende open landschap met het verkavelingspatroon, dijken, waterlopen en lintdorpen.
Archeologie draagt bij aan het verhaal van de geschiedenis van het gebied. Maar hoe kan archeologie in het gebied worden uitgedragen? Deze vragen zijn uitgewerkt tot het Basisdocument Waterland. Het basisdocument is via de onderstaande knop te downloaden. Het Steunpunt publiceerde over het gebied eveneens een SCHATRIJK. Een overzicht van alle basisdocumenten is hier terug te vinden.
(Beeldverantwoording: Siebe Swart, Collectie RCE 12461-39390)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode
Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet, Publicaties
Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.
Tipje van de sluier… Expeditie Schatrijk in de Gooi en Vechtstreek
Categorie: Archeologie
Noord-Holland heeft tien gebieden van archeologisch belang, die wij de komende jaren onder de aandacht brengen met Expeditie Schatrijk. In dit artikel lees je meer over de eerste editie: op 19 juni in de Gooi en Vechtstreek.