Basisdocument Wieringen

Het voormalige eiland Wieringen herbergt zowel een stuwwallenlandschap als mariene kliffen. Landschappelijk gezien is het gebied daardoor heel interessant. Op verschillende locaties zijn archeologische vindplaatsen bekend, en zijn spraakmakende vondsten aangetroffen. Echter, vanwege het overwegend agrarische landgebruik zijn bij weinig ruimtelijke ontwikkelingen archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Hoe breng je het archeologische erfgoed van Wieringen onder de aandacht? En hoe kun je dit erfgoed laten dienen als inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen, voor recreatie en toerisme? Hoe kun je archeologie meer laten beleven door de eigen inwoners en bezoekers van het voormalige eiland archeologie laten beleven? Deze vragen worden beantwoord in het Basisdocument Wieringen, dat via de onderstaande knop is te downloaden. Het Steunpunt publiceerde over het gebied eveneens een SCHATRIJK. Een overzicht van alle basisdocumenten is hier terug te vinden.

(Beeldverantwoording: ‘Paskaarte van de Zuyder-Zee met alle des zelfs inkomende gaaten’, 1704-1755. Moravische Provinciale Bibliotheek, BP Molla Map Collection)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • [Persbericht] Lancering vijfde editie erfgoedtijdschrift ode

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Op woensdagmiddag 19 juni 2024 lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens het symposium Samen Slimmer bij de Groene Afslag de vijfde editie van erfgoedtijdschrift ode.

  • ode 5

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Deze editie van ode gaat over het belang van omgevingskwaliteit door erfgoed, waarbij erfgoed wordt bezien in relatie tot alle ruimtelijke opgaven waaraan we werken, zoals de energietransitie en waterveiligheid. De auteurs bieden verschillende perspectieven op dat vraagstuk.