Basisdocument Zuidelijk Duingebied
In het duingebied van Kennemerland wordt al millennia gewoond, omdat duinruggen van oudsher aantrekkelijke bewoningsplaatsen waren. Door zandverstuivingen zijn oude bewoningssporen veelal begraven en beschermd door een pakket duinzand. Hierdoor zijn ze goed geconserveerd en zeer waardevol voor onze kennis over de bewoning in verschillende tijden. Provincie Noord-Holland heeft het gebied daarom aangeduid als provinciaal archeologiegebied.
Maar hoe ga je om met dit bijzondere erfgoed als er ook ontwikkelingen plaatsvinden in het gebied? Dit onderwerp kwam ter tafel tijdens een rondetafelgeprek, dat is uitgewerkt tot het Basisdocument Zuidelijk Duingebied. Het basisdocument is via onderstaande knoppen te downloaden. Het Steunpunt publiceerde over het gebied eveneens een SCHATRIJK. Een overzicht van alle basisdocumenten is hier terug te vinden.
(Beeldverantwoording: Linda Verniers, Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Tips & take-aways Erfgoedteam Ravijnjaar
Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed
Op woensdagochtend 5 maart kwamen we online bij elkaar voor een nieuwe editie van het Steunpunt Erfgoedteam. Dit keer spraken we met elkaar over de impact van het Ravijnjaar op erfgoedbudgetten bij gemeenten. Hier de tips en take-aways!
Handreiking Behoud in situ
Categorie: Archeologie
Deze praktische gids helpt gemeenten om archeologische vindplaatsen effectief te beschermen binnen hun beleid en vergunningverlening. Dit is de tweede handreiking over dit thema, maar deze editie richt zich volledig op de uitvoeringspraktijk.