Zon, archeologie en circa 40 enthousiaste deelnemers – de eerste editie van Expeditie Schatrijk op 19 juni was geslaagd. Expeditie Schatrijk is een rondreizende expeditie langs de tien archeologische aandachtsgebieden van Noord-Holland. Met Expeditie Schatrijk brengen we de archeologische rijkdom van het gebied op een positieve manier onder de aandacht. Daarbij hopen we het bewustzijn, de betrokkenheid en het eigenaarschap van gemeenten voor het behoud van dit erfgoed te vergroten. Want gemeenten spelen een cruciale rol in het zorgvuldig omgaan met dit waardevolle erfgoed. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de inventarisatie en bescherming van het ondergrondse erfgoed binnen hun grondgebied.

In dit beeldverslag lees je meer en kun je meegenieten van het prachtige archeologische landschap.

De deelnemers werden ontvangen bij de Infoschuur t Gooi van het Goois Natuurreservaat in Hilversum. Daar vertelde Olaf en Casper Langendorff over hun onderzoek naar het Fransche Kamp en werd door André Debie, Franka Breteler en Annette Koenders vanuit de gemeenten Wijdemeren, Gooische Meren en Hilversum een korte pitch gehouden over het bijzondere archeologische erfgoed in hun gemeente en hoe zij daarmee om gaan.

Klik op de < > om meer foto’s te zien

Onder leiding van gids Olaf Langendorff stapten we op de fiets en trokken we over de Westerheide tussen Bussum, Hilversum & Laren. De eerste stop was het Fransche Kamp, waarvan de resten verscholen liggen in het bos. Door middel van de bestudering van hoogtekaarten werd onder andere de overblijfselen van een lunet zichtbaar.

Klik op de < > om meer foto’s te zien

De tweede stop waren de grafheuvels waar Olaf en Casper archeologische vondsten toonden. Op de Westerheide liggen 14 grafheuvels die dateren uit het Neolithicum en de Bronstijd (ca. 6.900 – 2.800 jaar geleden) en behoren tot de vroegst onderzochte in Nederland.

Klik op de < > om meer foto’s te zien

Een mooie afsluiter van de expeditie was een bezoek aan het Geologisch Museum Hofland. Het museum biedt een boeiende kijk op de geologie en prehistorie van het Gooi en heeft een bijzondere collectie archeologische vondsten afkomstig van de Westerheide.

Klik op de < > om meer foto’s te zien

Eenmaal terug bij de Infoschuur bespraken we met elkaar hoe we ervoor kunnen zorgen dat de energie van vandaag niet verdwijnt, maar zich juist kan vertalen in structurele samenwerking. En welke plek archeologie kan krijgen in de nieuwe beleidsruimte van de Omgevingswet. Er werd gesproken over het feit dat archeologie over veel disciplines heen gaat en dat het daarom goed zou zijn om te werken aaneen intergemeentelijke samenwerking op het gebied van archeologie.

Tot slot bedankte wethouder Rood van de gemeente Laren het Steunpunt voor de geweldige organisatie en het samenbrengen van alle gemeenten in het gebied.

De fietsroute is hier te downloaden en brengt je in 13KM langs de archeologische hoogtepunten van de Westerheide.

(Beeldverantwoording: Anna Groentjes)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Bustour voor raadsleden: reis langs inspirerende erfgoedprojecten

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed

    Op vrijdag 12 september organiseren wij een unieke en inspirerende bustour speciaal voor Noord-Hollandse raadsleden. Onder de noemer ‘Inspiratie voor de Toekomst’ biedt deze bustour een bijzondere gelegenheid om langs verschillende aansprekende erfgoedprojecten te reizen.

  • Zonneveld Tripkouw in Midwoud - Daniel Nicolas

    Archeologie en Energietransitie: spanning in de ondergrond

    Categorie: Archeologie, Duurzaamheid

    De energietransitie vraagt om uitbreiding van het stroomnet, met ingrijpende werkzaamheden in de ondergrond van Noord-Holland als gevolg.