Dag van de Herbestemming 2017

Eigenaarschap, het thema van de Noord-Hollandse Dag van de Herbestemming op donderdag 12 oktober 2017. De Dag vond dit jaar plaats in de Honigfabriek, die dient als de creatieve broedplaats in Koog aan de Zaan. De fabriek is vanwege haar bijzondere geschiedenis voorgedragen als gemeentelijk monument.

Bijzondere gebouwen verdienen het om hergebruikt te worden. Maar zinvolle herbestemming van een leegstaand gebouw is niet altijd vanzelfsprekend, zelfs niet in tijden van economische voorspoed. Met name de discussie over het gedeelde eigenaarschap blijkt lastig: de mensen die zich het meest gehecht voelen aan een gebouw zijn niet altijd formeel eigenaar. Actuele voorbeelden, die de afgelopen maanden veelvuldig in de media ter sprake kwamen, zijn de plannen voor de herbestemming van de Fronikboerderij in Zaanstad als zorginstelling én ontmoetingsplek voor de buurt, maar ook het Marineterrein in Amsterdam, dat in opdracht van de gemeente Amsterdam op vernieuwende, organische wijze wordt herontwikkeld.

Voor vragen over de Dag van de Herbestemming kunt u contact opnemen met Reinier Mees via r.mees@mooinoord-holland.nl of T 072 5204459.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?

  • In beeld: Samen Slimmer 2024

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.