Expertmeeting De Poel, Zuiderwoude

Op 25 januari 2018 organiseerde het Steunpunt Monumenten en Archeologie in samenwerking met de Loods Herbestemming Monumenten van de Provincie Noord-Holland een expertmeeting over het gemaal De Poel in Zuiderwoude, gemeente Waterland. Het gemaal, dat kansen biedt om te worden herbestemd, ligt in een bijzonder gebied aan de Gouwzee, in de luwte van de drukke randstad in de achtertuin van Amsterdam. Het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier (HHNK) heeft als eigenaar van het gemaal De Poel aangegeven het gebouw te willen verkopen vanwege de komst van een nieuw gemaal, op steenworpafstand van de huidige locatie.

Doel van de expertmeeting was om de bovengenoemde betrokken partijen bij elkaar te brengen en met behulp van experts als ‘buitenboordmotor’ het herbestemmingsproces te verkennen. Zo kon men gezamenlijk in kaart brengen welke stappen er genomen moeten worden om daadwerkelijk tot een herbestemming van het gemaal te komen. De vooraf opgestelde vraag die tijdens deze bijeenkomst centraal stond, was welke functies, partijen en middelen ervoor kunnen zorgen dat het gemaal De Poel behouden kan worden en een toekomstbestendige, mogelijk publiekstoegankelijke, functie kan krijgen.

Contact
Voor vragen of meer informatie over Monumenten Herbestemming in Noord-Holland kunt u contact opnemen met het Loket (via 072-5204459 of info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Afbeelding van een kasteel of buitenplaats

  Subsidies en fondsen voor monumenten

  Categorie: Gebouwd erfgoed

  Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.