Expertmeeting Fronik Buurtboerderij

Tijdens het Congres Herbestemming 2017 op 17 mei, in de voormalige Ringers-fabriek in Alkmaar, werd de Fronik Buurtboerderij met 62% van de stemmen verkozen tot Herbestemmingsproject Noord-Holland voor dit jaar. Het publiek kon tijdens het congres kiezen tussen drie genomineerden: het gemaal ‘De Poel’ in gemeente Waterland, de ‘Fronik’ Buurtboerderij in gemeente Zaanstad en de voormalige verpleeginrichting ‘St. Joseph’ in gemeente Heemskerk.

De drie geselecteerde inzenders hielden tijdens het congres ieder een korte pitch, met uitleg waarom hun herbestemmingslocatie de meeste interessante opgave zou zijn voor Herbestemming Noord-Holland 2017. Daarop kozen vervolgens drie op de vijf van de aanwezigen, bestaande uit professionals die deelnamen aan het Congres Herbestemming 2017, voor de Fronik Buurtboerderij als de meest kansrijke winnende opgave. Daarmee is dit de herbestemmingsopgave van dit jaar geworden, binnen het programma ‘Herbestemming NH 2017’, dat wordt begeleid door een team experts tot een succesvolle herbestemming.

Op de rand van stad en landelijk gebied staat in Zaandam een vervallen boerderij met een bijzonder levendig erf, waar mensen uit de buurt elkaar ontmoeten en recreanten kunnen verpozen. De Fronik Buurtboerderij: een ‘geluksplek’ is het genoemd. Maar de monumentale boerderij moet nodig gerestaureerd worden en om dat te kunnen realiseren moet de buurtboerderij gecombineerd gaan worden met een andere functie. Op welke manier zou dat het beste kunnen? Hoe richt je het erf zo efficiënt mogelijk in voor beide functies en bewaak je de kwaliteit van het geheel, ook in relatie tot de omgeving? En hoe zorg je voor continuïteit in de inkomstenstroom om onderhoud en beheer te dekken? Die vragen stonden centraal tijdens de vruchtbare ‘Dag van Fronik’, de expertmeeting die het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland in samenwerking met de gemeente Zaanstad organiseerde.

Contact

Voor vragen of meer informatie over monumenten herbestemming in Noord-Holland kunt u contact opnemen met ons loket.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Verslag Erfgoedteam: De leefbare kern

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Op woensdag 6 februari organiseerde het Steunpunt een Erfgoedteam over erfgoedbeleid. Hieronder delen we onze observaties, tips & tricks en goede voorbeelden uit de praktijk.

  • [Persbericht] Lancering vijfde editie erfgoedtijdschrift ode

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Op woensdagmiddag 19 juni 2024 lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens het symposium Samen Slimmer bij de Groene Afslag de vijfde editie van erfgoedtijdschrift ode.