Het Bijzonder Provinciaal Landschap: wat, waarom en hoe?

Vrijwel elke gemeente in Noord-Holland heeft er mee te maken: het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Provincie Noord-Holland heeft 32 gebieden aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap om hun bijzondere kwaliteiten, zoals kreekruggen, verkavelingspatronen of openheid. De gebieden liggen verspreidt door de hele provincie.

De Bijzonder Provinciale Landschappen hebben te maken met regelgeving om de kernkwaliteiten te behouden. Wij schreven een korte samenvatting van het BPL-beleid. Met antwoord op de belangrijkste vragen:

 • Wat is het Bijzonder Provinciaal Landschap?
 • Hoe verhoudt het Bijzonder Provinciaal Landschap zich tot ander provinciaal beleid?
 • Wat betekent het Bijzonder Provinciaal Landschap voor gemeenten?

Het doel van de handreiking is om gemeenten praktisch inzicht te geven in de mogelijkheden binnen een Bijzonder Provinciaal Landschap, welke verantwoordelijkheid dit voor gemeenten met zich meebrengt en hoe deze gebieden geborgd kunnen worden in het omgevingsplan.

Downloads

Via onderstaande knoppen kun je de handreiking downloaden. Er zijn twee versies: losse bladzijden en in boekvorm.

(Beeldverantwoording: Het Bijzonder Provinciaal Landschap. Handreiking voor Noord-Hollandse gemeenten. Publicatie van Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Verslag Erfgoedteam: De leefbare kern

  Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Op woensdag 6 februari organiseerde het Steunpunt een Erfgoedteam over erfgoedbeleid. Hieronder delen we onze observaties, tips & tricks en goede voorbeelden uit de praktijk.

 • [Persbericht] Lancering vijfde editie erfgoedtijdschrift ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Op woensdagmiddag 19 juni 2024 lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens het symposium Samen Slimmer bij de Groene Afslag de vijfde editie van erfgoedtijdschrift ode.