Het Bijzonder Provinciaal Landschap: wat, waarom en hoe?

Vrijwel elke gemeente in Noord-Holland heeft er mee te maken: het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Provincie Noord-Holland heeft 32 gebieden aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap om hun bijzondere kwaliteiten, zoals kreekruggen, verkavelingspatronen of openheid. De gebieden liggen verspreidt door de hele provincie.

De Bijzonder Provinciale Landschappen hebben te maken met regelgeving om de kernkwaliteiten te behouden. Wij schreven een korte samenvatting van het BPL-beleid. Met antwoord op de belangrijkste vragen:

  • Wat is het Bijzonder Provinciaal Landschap?
  • Hoe verhoudt het Bijzonder Provinciaal Landschap zich tot ander provinciaal beleid?
  • Wat betekent het Bijzonder Provinciaal Landschap voor gemeenten?

Het doel van de handreiking is om gemeenten praktisch inzicht te geven in de mogelijkheden binnen een Bijzonder Provinciaal Landschap, welke verantwoordelijkheid dit voor gemeenten met zich meebrengt en hoe deze gebieden geborgd kunnen worden in het omgevingsplan.

Downloads

Via onderstaande knoppen kun je de handreiking downloaden. Er zijn twee versies: losse bladzijden en in boekvorm.

(Beeldverantwoording: Het Bijzonder Provinciaal Landschap. Handreiking voor Noord-Hollandse gemeenten. Publicatie van Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Stille ruilverkaveling: historische verkavelingspatronen in het geding

    Categorie: Cultuurlandschap

    Watererfgoed is van belang voor de identiteit van Noord-Holland. Onderdeel van dat watererfgoed zijn historische waterstructuren, maar die zijn lang niet altijd beschermd. Onderzoek wijst uit dit erfgoed in onze provincie verdwijnt en dat er onvoldoende borging bij gemeenten. 

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?