For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

Landschapstalks 1: Hart voor de stolp

Ellen Klaus (odeaanhetlandschap-nh.nl/) en Marrit van Zandbergen gaan tijdens de eerste landschapstalk in gesprek met Ernst van der Kleij (beleidsadviseur Provincie Noord-Holland), Jeroen Broeders (wethouder Drechterland), Renee Stroomer (onderzoeker, stolpbewoner en vrijwilliger Boerderijenstichting) en Rianne de Wit (agrariër, stolpeneigenaar en raadslid Purmerend).

Tijdens de eerste landschapstalk vieren we de schoonheid van de stolp en denken we na over de toekomst van deze iconische boerderij. Welk beleid is nodig om de stolp tegen sloop te beschermen en duurzaam gebruik te stimuleren? Welk ambitieniveau moeten gemeenten nastreven om het stolpenlandschap van Noord-Holland te behouden? Is het wenselijk dat oude stolpen zoveel mogelijk behouden blijven of zijn nieuwe stolpen een serieus alternatief.

De Provincie Noord-Holland presenteert tijdens de landschapstalk de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen (meer informatie verderop deze pagina). De deelnemers van de landschapstalk spreken over de vervolgstappen op deze kaart.

Kijk nu onze video terug en bekijk de foto’s.

Meer weten over de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen?

De stolp is hét landelijk icoon van Noord-Holland. Met hun piramidevormige daken vertellen de stolpen verhalen van eeuwen Noord-Hollandse agrarische geschiedenis. Maar de ene stolp is de andere niet: er bestaan verschillende soorten stolpen en hun erven. De Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen geeft inzicht in de verschillen tussen de groepen stolpen. Op basis van die collecties kunnen provincie en gemeenten in de toekomst passend beleid ontwikkelen.

De kaart is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincie en MOOI Noord-Holland. Ook werkten mee: Archeologie West-Friesland, Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Vrije Universiteit Amsterdam, lokale en regionale historische verenigingen, gemeenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Landschap Noord-Holland. De kaart werd tijdens de Landschapstalks 2022 gepresenteerd en is te vinden op de website van de provincie:

Landschapstalks 2022

De zonovergoten Landschapstalks 2022 waren een succes. In de laatste week van april bezochten het Steunpunt  Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Ode aan het Landschap Noord-Holland vier bijzondere plekken. Op deze plekken van ontwikkeling voerden we discussie en vierden we het landschap.

(Beeldverantwoording: Video door filmmaker Erris van Ginkel. Foto’s door André Russcher)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Verslag Erfgoedteam: De leefbare kern

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Op woensdag 6 februari organiseerde het Steunpunt een Erfgoedteam over erfgoedbeleid. Hieronder delen we onze observaties, tips & tricks en goede voorbeelden uit de praktijk.

  • [Persbericht] Lancering vijfde editie erfgoedtijdschrift ode

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Op woensdagmiddag 19 juni 2024 lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens het symposium Samen Slimmer bij de Groene Afslag de vijfde editie van erfgoedtijdschrift ode.