Oproep: Dien de meest inspirerende archeologische vindplaatsen in uw gemeente in als inspiratie voor een poëziewedstrijd!

Voor een landelijke poëziewedstrijd zijn wij op zoek naar inspirerende archeologische vindplaatsen in de gemeenten van Noord-Holland. Deze sites worden opgenomen in een landelijk overzicht, waar deelnemende dichters uit kunnen kiezen om zich te laten inspireren voor een gedicht.

De poëziewedstrijd, die dit jaar voor het eerst gehouden wordt, is een initiatief van Stichting Achterland. Deze stichting zet zich in voor een bredere waardering en meer verbreide beoefening van de poëzie. Dit doen zij onder andere door uiteenlopende projecten te organiseren, en door poëzie te verbinden met thema’s uit andere kunstvormen, bijzondere plekken en wetenschap.

Voor deze wedstrijd met als thema archeologie, bezoeken zowel gevestigde als onbekende dichters in hun eigen omgeving een archeologische vindplaatsen. Nadat zij zich hierover hebben geïnformeerd en hopelijk geïnspireerd, schrijven zij een gedicht over de locatie.

Een deskundige jury kiest uit de inzendingen een erepodium van twintig genomineerden. Deze twintig werken zullen elk met een foto van de betreffende site worden opgenomen in een wedstrijdbundel. Hieruit zullen drie winnaars worden gekozen. De prijsuitreiking en de presentatie van de bundel vinden plaats in 2021.

“Tussen mijn vinger en mijn duim rust de pen. Met hem zal ik graven” (Seamus Heanly).

Door poëzie en archeologie te combineren, hoopt het project nieuwe aandacht te genereren voor beide thema’s. Hierbij is het belangrijk dat de wedstrijd laagdrempelig wordt gehouden, zowel op het vlak van de archeologie als de poëzie. Iedereen die zich aangesproken of geïnspireerd voelt, kan deelnemen of een locatie inzenden.

Voor gemeenten is dit een mooie gelegenheid om hun archeologisch erfgoed op een originele manier onder de aandacht te brengen! Stuur daarom nu uw archeologische locaties in. Denk hierbij met name aan plekken met een verhaal. Wat is er op die plek gebeurd? Of, wat zou je je kunnen bedenken dat hier is gebeurd?

Voeg alstublieft de volgende informatie bij uw inzending:

  • Adres van de site
  • Archeologische en/of historische duiding, jaartallen
  • Een korte beschrijving van de site
  • Beeldmateriaal en (links naar) aanvullende informatie zijn zeer welkom

Inzendingen kunnen worden gestuurd naar info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl.
De deadline voor de inzendingen is 4 december.

(Foto: Grafheuvels op de Hoorneboegseheide – Foto door André Russcher)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.