Platform Archeologie in de duinen

In 2019 start het Steunpunt met het Platform Archeologie in de Duinen. De wens voor een dergelijk platform werd geuit door de deelnemers aan het Ronde-Tafelgesprek over het Noordelijk en Zuidelijk Duingebied in 2018. De gebieden herbergen een bovenregionale archeologische waarde en zijn door de provincie aangewezen tot Provinciale Archeologiegebieden. Provincie Noord-Holland wil de duingemeenten Bergen, Castricum, Beverwijk, Velsen, Bloemendaal en Zandvoort, en overige stakeholders ondersteunen bij een goed archeologiebeleid voor deze bijzondere archeologiegebieden.

Gezamenlijke bijeenkomst

In 2018 is door het Steunpunt één gezamenlijke bijeenkomst georganiseerd voor de twee provinciale gebieden Noordelijk en Zuidelijk Duingebied. De Duingebieden vormen landschappelijk en historisch gezien samen één groot complex binnen Noord-Holland waarbij het Noordzeekanaal als grens in feite een recente doorsnijding vormt. Tijdens dit Ronde-Tafelgesprek bleken de gemeenten in beide gebieden ook vergelijkbare problemen te ervaren op het gebied van archeologiebeleid. Voor een deel speelt onbekendheid met bepaalde aspecten van de archeologie in het duingebied een rol; deels ontbreekt een overzicht van stakeholders en kennishouders. Het Steunpunt verkent in 2019, samen met de gemeenten en andere stakeholders, hoe een Platform Archeologie in de Duinen kan worden ingericht. Door het versterken van het onderlinge netwerk van de betrokken partijen, moet op den duur een beter inzicht en grotere kennis worden verkregen. Hierdoor kunnen gemeenten geïnformeerde keuzes maken op archeologiegebied, zowel inhoudelijk als beleidsmatig.

Integratie en participatie

Het Steunpunt wil door het Platform Archeologie in de Duinen de gemeenten helpen een breed netwerk te creëren en te versterken. Zo wordt al gewerkt in de geest van de Omgevingswet, waarbij integratie en participatie van wezenlijk belang zijn. Het Noordelijk en Zuidelijk Duingebied zijn allebei een Provinciaal Archeologiegebied, en krijgen als zodanig extra aandacht. Om de bijzondere archeologische waarden in dit gebied te beschermen wil de provincie extra inzetten om gemeenten hierin te ondersteunen.

Voor meer informatie over het Platform Duinarcheologie kunt u contact opnemen met Monica Dütting: +31 621134775 | m.dutting@nmferfgoedadvies.nl

(Beeldverantwoording: Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.