‘Vrijwilligers zijn het maatschappelijke goud. Ze zorgen voor elkaar. Ze geven en brengen. Niet belangeloos. Het belang is namelijk: geven en brengen’
– Rabiaâ Benlahbib –

Deze mooie uitspraak namen we donderdag 21 november mee naar huis na de bijeenkomst ‘Samen voor Erfgoed’ in een bomvolle Kapelkerk, hartje Alkmaar.

Rabiaâ Benlahbib, directeur van Kunstfort Vijfhuizen, inspireerde de zaal met haar keynote ‘Ritselingen van een ecosysteem’. Ze vertelde over haar visie op de samenwerking met de vrijwilligers van het Kunstfort en hoe ze deze de komende jaren wil laten groeien. Voor haar is wederkerigheid een belangrijk begrip en wordt het pas echt wat als mensen zich aan een plek (kunnen) verbinden.

Vervolgens kregen we aan de hand van twee inspirerende voorbeelden te horen hoe er in Hollands Kroon en in Alkmaar fantastische samenwerkingen tot stand kwamen door bevlogen ambtenaren, projectteams en energieke vrijwilligers. In Hollands Kroon werd een canon voor de gemeente ontwikkeld door vrijwilligers in samenwerking met de gemeente. Gemeente Alkmaar vertelde, samen met haar enthousiaste vrijwilligers, over de succesvolle Open Monumentendagen die ze elk jaar organiseren.

De afsluiting van de middag was extra relevant in een zaal vol (voornamelijk) grijze haren – hoe betrek je jongeren bij erfgoed? Bo en Romy van Erfgoed Jong stapten op het podium voor een interactieve quiz. Zij stelden het publiek prikkelende vragen over het betrekken van jongeren bij erfgoed. Welke uitdagingen zie je in het werken met nieuwe vrijwilligers/jongeren? En: hoe kan de gemeente bijdragen aan het vergroten van betrokkenheid van de lokale gemeenschap (jong en oud) bij erfgoedprojecten? In dit whitepaper van Erfgoed Jong vind je allerlei handige tips over hoe je jongeren bij jouw erfgoedorganisatie kan betrekken.

Eén ding werd duidelijk deze middag: de wil om samen te werken is zowel bij gemeenten als bij erfgoedvrijwilligers groot. Ook om meer met elkaar op te trekken en meer van elkaar te leren. Elkaar ontmoeten is daarbij cruciaal en daar zetten wij ons graag voor in.

Klik op de < > om meer foto’s te zien

Conclusies, tips en aanbevelingen

Kon je niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn? Niet getreurd, wij zetten hieronder de belangrijkste conclusies, tips en aanbevelingen voor je op een rijtje:

  • Samenwerken met vrijwilligers kan bijdragen aan wederkerigheid en geluk op de werkvloer.
  • Elkaars krachten inzien, elkaar daarin versterken en ondersteunen zijn cruciaal.
  • Gemeenten kunnen een wereld winnen als het gaat om vindbaarheid, toegankelijkheid en mensen beschikbaar stellen die tijd en ruimte hebben om duurzame relaties op te bouwen met erfgoedvrijwilligers.
  • Dat scheelt tijd en geld en levert op meerdere fronten maatschappelijke meerwaarde op.
  • De samenwerking tussen gemeenteambtenaar en erfgoedvrijwilliger floreert wanneer:
  • Goed naar de kennis en behoeften van de vrijwilliger wordt geluisterd.
  • Er aandacht is voor de intrinsieke motivatie van de vrijwilliger.
  • Er zichtbaar waardering wordt getoond door de gemeente, voor, tijdens en na het proces (niet achteraf).
  • Waardering zit hem niet alleen in de munten maar in andere zaken.
  • Vrijwilligers kunnen zichzelf beter zichtbaar maken bij gemeenten en begrip hebben voor de vaak beperkte fte’s (al die er al zijn) op het gebied van erfgoed.
  • Elkaars uitdagingen zien en erkennen en vervolgens krachten bundelen en samen strategieën bedenken werkt het beste.

Klik op de < > om meer foto’s te zien

(Beeldverantwoording: Anna Groentjes)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Inspiratie uit Haarlem: erfgoed sneller verduurzamen door het maken van monumentenclusters

    Categorie: Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed

    Gemeente Haarlem loopt voorop in het behalen van klimaatdoelen: ze zijn voortvarend bezig met het terugbrengen van de CO²-uitstoot en streven ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat erfgoed niet achterblijft in het tempo van de energietransitie?

  • Concreet aan de slag met de Omgevingswet! Lees meer over onze werksessies Erfgoed en Omgevingswet

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Het Steunpunt organiseert werksessies over erfgoed en de Omgevingswet. In groepjes komen een aantal gemeenten samen om onderwerpen zoals de omgeving van het monument en grensoverstijgend erfgoed laagdrempelig te bespreken. In dit artikel lees je meer over de gesprekken.