Buitenplaats Trompenburgh, 's Graveland

Terugblik: Erfgoedteam over het behoud van monumentale interieurs

Op 9 december vond het laatste Erfgoedteam (én netwerkbijeenkomst) van dit jaar plaats, op het landgoed Huis de Trompenburgh. We spraken met erfgoedspecialisten van Noord-Hollandse gemeenten, de provincie en de rijksdienst, over het belang van het behoud van monumentale interieurs. De plek was gekozen omdat alle Steunpunt-thema’s er samenkomen, maar vooral omdat de huidige restauratie van het indrukwekkende interieur ook het bezoeken waard was.

Gastsprekers waren Harrie Schuit (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Jeroen Twisk (Monumentenwacht Noord-Holland), die beiden het belang van behoud van monumentale interieurs in de dagelijkse praktijk ondervinden. Aansluitend werden we rondgeleid door de tuinen én de buitenplaats zelf. Van Ruth Jongsma kregen we uitleg over de restauratie van de bijzondere interieurschilderingen die Trompenburgh rijk is, Ferry van den Oever vertelde over zijn archeologisch onderzoek naar de tuin en Robin Koot (Monumentenbezit) nam ons mee in de rijke geschiedenis van dit rijksmonument.

Heel interessant om te lezen natuurlijk, maar het is nog beter om het zelf te zien. Kijk hier ons videoverslag terug, mét tips & tricks van de interieurexperts!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

Met dank aan: Harrie Schuit (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Jeroen Twisk (Monumentenwacht), Eva de Bruijne (Gemeente Hoorn), Pieter Boekschooten (Gemeente Amsterdam), Ruth Jongsma (Bureau voor kleuronderzoek en restauratie) en Monumentenbezit (Trompenburgh).

Downloads
Meer lezen

Uiteraard zijn wij als Steunpunt beschikbaar voor vragen over dit onderwerp. Als je vragen of hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op.

(Beeldverantwoording: Foto van buitenplaats Trompenburgh door A.J. van der Wal, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Documentnummer 507.995. Video door Sanne van Zoest)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?

  • In beeld: Samen Slimmer 2024

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.