Op deze pagina vindt u verschillende stukken met nieuws, informatie, beleid en dossiers over zowel Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed, Duurzaamheid en de Omgevingswet.
Onderwerpen
Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode
Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.
Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet, Publicaties
Tipje van de sluier… Expeditie Schatrijk in de Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland heeft tien gebieden van archeologisch belang, die wij de komende jaren onder de aandacht brengen met Expeditie Schatrijk. In dit artikel lees je meer over de eerste editie: op 19 juni in de Gooi en Vechtstreek.
Archeologie
Kennismaken met… Landschap Noord-Holland
In onze rubriek “Kennismaken met…” reizen we langs allerlei organisaties in Noord-Holland die iets te maken hebben met erfgoed. We stoppen dit keer in Heiloo bij Frank Visbeen en Noor Kikkert van Landschap Noord-Holland.
Cultuurlandschap
Aan de slag met archeologie onder de Omgevingswet: drie praktische tips
In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor archeologie binnen hun gemeentegrenzen. Ze moeten hun beleid voor archeologie borgen in het omgevingsplan. Hoe zorg je dat je daar klaar voor bent? In dit artikel geven we je drie praktische tips om goed voorbereid te zijn.
Archeologie, Omgevingswet
Overstromingen in de polder: een terugblik op de Landschapstalk in de Sammerspolder
In 2022 organiseerden we een landschapstalk in de Sammerspolder. Het ging over de toekomst van ons watersysteem en landschap als gevolg van klimaatverandering. In dit artikel gaan we terug naar de polder en praten we met betrokkenen over de opbrengst van de landschapstalk.
Cultuurlandschap
Tips & take-aways van de discussiemiddag Erfgoedteam ‘behoud in situ’
Op 29 januari 2025 organiseerde het Steunpunt een Erfgoedteam over ‘behoud in situ’. Hieronder delen we onze observaties, tips & tricks en goede voorbeelden uit de praktijk.
Archeologie
Expeditie Schatrijk: Gooi en Vechtstreek
Archeologie
Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers
Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.
Archeologie, Gebouwd erfgoed
Inspiratie uit Haarlem: erfgoed sneller verduurzamen door het maken van monumentenclusters
Gemeente Haarlem loopt voorop in het behalen van klimaatdoelen: ze zijn voortvarend bezig met het terugbrengen van de CO²-uitstoot en streven ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat erfgoed niet achterblijft in het tempo van de energietransitie?
Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed
Concreet aan de slag met de Omgevingswet! Lees meer over onze werksessies Erfgoed en Omgevingswet
Het Steunpunt organiseert werksessies over erfgoed en de Omgevingswet. In groepjes komen een aantal gemeenten samen om onderwerpen zoals de omgeving van het monument en grensoverstijgend erfgoed laagdrempelig te bespreken. In dit artikel lees je meer over de gesprekken.
Gebouwd erfgoed, Omgevingswet
Kennismaken met… Oneindig Noord-Holland
In onze nieuwe rubriek “Kennismaken met…” reizen we langs allerlei organisaties in Noord-Holland die ‘iets’ te maken hebben met erfgoed. Onze eerste stop is in Haarlem, bij Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts-de Vries van Oneindig Noord-Holland.
Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed
Vijf vragen aan het ministerie van OCW over de aankomende wijziging in de Erfgoedwet
Op 5 november gaf het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een webinar over aankomende wijzigingen in de Erfgoedwet. Wij stellen vijf vragen aan de beleidsmedewerkers bij OCW en zetten kort de belangrijkste highlights voor jullie op een rijtje.
Archeologie, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet