Op deze pagina vindt u verschillende stukken met nieuws, informatie, beleid en dossiers over zowel Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed, Duurzaamheid en de Omgevingswet.
Onderwerpen
Bustour voor raadsleden: reis langs inspirerende erfgoedprojecten
Op vrijdag 12 september organiseren wij een unieke en inspirerende bustour speciaal voor Noord-Hollandse raadsleden. Onder de noemer ‘Inspiratie voor de Toekomst’ biedt deze bustour een bijzondere gelegenheid om langs verschillende aansprekende erfgoedprojecten te reizen.
Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed
Ode preview: ‘Dit is echt mijn droombaan’
Ons tijdschrift ode is net uit! Lees je alvast een artikel mee? Romy Schuit interviewde Lieke Droomers en Maurits van Putten, adviseurs bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Gebouwd erfgoed
Kennismaken met… Monumentenwacht Noord-Holland
In onze rubriek “Kennismaken met…” reizen we langs allerlei organisaties in Noord-Holland die iets te maken hebben met erfgoed. We stoppen dit keer in Amsterdam bij Marianne Doeves-de Boer en Edwin van Leeuwen van Monumentenwacht Noord-Holland.
Gebouwd erfgoed
Subsidies en fondsen voor monumenten
Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.
Verslag Erfgoedteam: Bouwhistorie en Archeologie
Het is duidelijk dat bouwhistorie en archeologie elkaar kunnen aanvullen, maar in de praktijk gebeurt dat misschien minder vaak dan wenselijk is. In het online Erfgoedteam van 8 november 2023 stond de synergie tussen de twee disciplines centraal.
Monitor monumenten en archeologie 2021-2022
De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed bracht de monitor ‘Monumenten en Archeologie 2021-2022 benchmark gemeenten’ uit. Benieuwd naar de trends met betrekking tot erfgoed in de gemeenten?
Collectief duurzaam warmtenet voor en door bewoners van het WG-terrein
KetelhuisWG is de lokale energiecoöperatie voor het Wilhelmina Gasthuisterrein (WG-terrein) in Amsterdam Oud-West. Wij spraken Annette Schermer, Hans Valkhoff en Edgar Zonneveldt over dit bijzondere project.
Hoe is het met? Herbestemming: Brugwachterhuisjes [update 2022]
Ze liggen verspreid over de stad, dateren uit de periode 1673-2009 en waren allen tot voor kort nog operationeel. Nu vormen 22 Amsterdamse brugwachtershuisjes tezamen het SWEETS hotel. Dat traject heeft geleid tot nieuwe inzichten met betrekking tot het herbestemmingsproces en de exploitatie.
Hoe is het met? Herbestemming: Langhuis Oosterleek [update 2022]
Het Steunpunt ging in gesprek met Paul Heilig, medewerker vergunningen van de SED-gemeenten, om te bespreken welke nieuwe inzichten ontstaan zijn naar aanleiding van het herbestemmingsproces.
Hoe is het met? Herbestemming: Fort K’IJK – Uitgeest [update 2022]
Het herbestemmingstraject Fort K’ijk is inmiddels een paar jaar geleden afgerond en in het voormalig militaire fort wonen sindsdien autistische jongvolwassenen. Hoog tijd voor een update anno 2022. Het Steunpunt ging in gesprek met Telly Noutsis, directeur van de exploitant de Heeren van Zorg, om te bespreken welke nieuwe inzichten ontstaan zijn naar aanleiding van de exploitatie.
Het stadhuis van Hoorn: Post-65 monument in ontwikkeling
Het stadhuis van Hoorn, dat in 2021 deels aangewezen is als gemeentelijk monument, wordt verduurzaamd, verbouwd en uitgebreid. Gemeente Hoorn maakt haar monumentale kantoor klaar voor de toekomst. Lees hier meer.
Gebouwd erfgoed
Aanwijzing gemeentelijk monument. Handreiking voor Noord-Hollandse gemeenten
De Handreiking gemeentelijke monumenten gaat over het beleid en de procedures die betrekking hebben op gemeentelijke monumenten en is bedoeld voor monumenteneigenaren en gemeenteambtenaren, zoals erfgoeddeskundigen en vergunningverleners.
Gebouwd erfgoed