Op deze pagina vindt u verschillende stukken met nieuws, informatie, beleid en dossiers over zowel Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed, Duurzaamheid en de Omgevingswet.

  • Zonneveld Tripkouw in Midwoud - Daniel Nicolas

    Archeologie en Energietransitie: spanning in de ondergrond

    De energietransitie vraagt om uitbreiding van het stroomnet, met ingrijpende werkzaamheden in de ondergrond van Noord-Holland als gevolg.

    Archeologie, Duurzaamheid

  • Informatiebord Cassellum Flevum

    Inspiratiesessie archeologie en beleefbaarheid

    Een kasteel dat volledig onder de grond ligt, een opgraving die achter hekken plaatsvindt of bijzondere vondsten: de verhalen zijn vaak fascinerend, maar niet altijd makkelijk om met het publiek te delen. Hoe maak je archeologie zichtbaar en beleefbaar?

  • Zicht op stolpboerderij in de Hargerpolder

    Verslag Erfgoedteam: Archeologie onder monumenten

    Op woensdag 6 februari organiseerde het Steunpunt een Erfgoedteam over erfgoedbeleid. Hieronder delen we onze observaties, tips & tricks en goede voorbeelden uit de praktijk.

  • Afbeelding van uitgave Schatrijk

    SCHATRIJK Texel

    Onderzoek toont aan dat heel Texel vanaf de prehistorie bewoond moet zijn geweest – en hoe. De mens heeft het reliëfrijke landschap naar eigen hand gezet. Waar gemeenten in andere provinciale archeologiegebieden een gebied delen, ís gemeente Texel het archeologiegebied. Bijzondere vondsten en vindplaatsen worden uitgelicht in deze editie van SCHATRIJK.

    Publicaties

  • Verslag Archeologiebeleid, de Omgevingswet en het DSO

    Van dubbelbestemming archeologie naar een aantoonbare verwachting van archeologie in de Omgevingswet. Wat staat ons te wachten? Op 22 november kwamen deze onderwerpen aan de orde.

  • Informatiebord Cassellum Flevum

    Romeinenroutes in Spaarnwoude Park

    In Spaarnwoude Park in de gemeente Velsen kun je twee archeologische wandelroutes met audiotour volgen. Een mooie manier om het publiek te betrekken bij de bijzondere historie van dit gebied. Elise Bos Eyssen (Programmamanager natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude bij Recreatie Noord-Holland), Joke de Bruïne-Groot (gemeente Velsen) en Hilde Vermast (Voorzitter Archeologische Werkgroep Velsen) vertellen over het project.

  • Verslag Erfgoedteam: Bouwhistorie en Archeologie

    Het is duidelijk dat bouwhistorie en archeologie elkaar kunnen aanvullen, maar in de praktijk gebeurt dat misschien minder vaak dan wenselijk is. In het online Erfgoedteam van 8 november 2023 stond de synergie tussen de twee disciplines centraal.

  • Verslag Erfgoedteam: Tuinarcheologie

    De mogelijkheden en toegevoegde waarde van tuinarcheologisch onderzoek bij de reconstructie of restauratie van historische tuinen zijn groot. Hoe ziet dit onderzoek eruit en wat kun je ermee? Op 21 juni 2023 kwam dit en meer ter sprake bij het Erfgoedteam.

  • Monitor monumenten en archeologie 2021-2022

    De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed bracht de monitor ‘Monumenten en Archeologie 2021-2022 benchmark gemeenten’ uit. Benieuwd naar de trends met betrekking tot erfgoed in de gemeenten?

  • Verslag Uitreiking Schatrijk West-Friesland

    Op 23 maart 2023 werd de archeoglossy Schatrijk editie West-Friesland gepresenteerd in kasteel Radboud in Medemblik. Lees hier het verslag.

    Archeologie

  • Scars of War: sporen van Tweede Wereldoorlog in het Gooi en op de Utrechtse Heuvelrug

    Burgerwetenschapsproject 'Scars of War' in het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug is afgerond. Burgerwetenschappers verzamelden een hoge kwaliteit data over uniek en belangrijk archeologisch erfgoed. Lees hier meer!

  • Monitor monumenten en archeologie

    Extra informatie bij het artikel ‘Onze monitor laat gemeenten zien waar zij staan’ in de vierde ode