Verslag Masterclass: Archeologie in de Omgevingswet

Spreker Nathalie Vossen (Pro-erfgoed) schetste tijdens de Masterclass van 18 oktober 2022 een beeld van waar cultureel erfgoed, en specifiek archeologie, in de Omgevingswet een plek heeft gekregen. Daarbij kwamen vooral de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan, de Omgevingsvergunning maar ook de Intaketafel, Omgevingstafel en het DSO aan bod. Hoewel archeologie in de Omgevingswet een brede inbedding kent die integraal werken aan de bescherming van ondergronds erfgoed vergt, blijven vakexpertise en specialistische producten nog steeds deel uitmaken van de uitvoering. Bij de invoering van de Omgevingswet verandert voor archeologiebeleid niet veel ten opzichte van de huidige gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Toch zijn er zaken die gemeenten minimaal moeten regelen ten aanzien van cultureel erfgoed waaronder archeologie. Het vooroverleg speelt hierbij een belangrijke rol. 

Je kunt de masterclass hier terugkijken.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Verder lezen? Hier vind je meer informatie:

(Beeldverantwoording: Opgraving van de Westfriese Omringdijk. Fotograaf onbekend / Collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA003010035)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Kijk nu de Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan!

  • Handreiking: Vormen van erfgoedbescherming in het omgevingsplan

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Deze handreiking helpt ambtenaren bij het kiezen van passende beschermingsvormen voor erfgoed in het omgevingsplan. Ontdek praktische tips, regels en nieuwe procedures onder de Omgevingswet. Onmisbaar voor erfgoedbescherming!