Basisdocument Noordelijk Duingebied

Het landschap van strandwallen en strandvlakten in het Noordelijk Duingebied zijn ontstaan door de wind, rivieren en de zee. Op de hoge gronden vestigden zich al sinds de prehistorie bewoners. Later gingen mensen meer op de randen van de hoge gronden wonen en werden de veengebieden ontgonnen. Uit vrijwel alle perioden zijn vindplaatsen bekend, waardoor het gebied van belang is voor het archeologische verhaal van het gebied.

Hoewel door hedendaagse bewoning veel sporen uit het rijke verleden verloren zijn gegaan in het gebied, zijn sommige resten juist heel goed bewaard gebleven. Een archeologische opgraving kan belangrijke nieuwe inzichten opleveren, maar de vindplaats wordt vernietigd. Hoe kun je zorgen voor een goede bescherming van archeologische resten, maar toch een zo volledig mogelijk verhaal vertellen en presenteren? Deze onderwerpen kwamen ter tafel tijdens een rondetafelgesprek, dat is uitgewerkt tot het Basisdocument Noordelijk Duingebied. Het basisdocument is via de onderstaande knop te downloaden. Het Steunpunt publiceerde over het gebied eveneens een SCHATRIJK. Een overzicht van alle basisdocumenten is hier terug te vinden.

(Beeldverantwoording: Peter Saal, NMF Erfgoedadvies)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Informatiebord Cassellum Flevum

  Inspiratiesessie archeologie en beleefbaarheid

  Categorie: Archeologie

  Een kasteel dat volledig onder de grond ligt, een opgraving die achter hekken plaatsvindt of bijzondere vondsten: de verhalen zijn vaak fascinerend, maar niet altijd makkelijk om met het publiek te delen. Hoe maak je archeologie zichtbaar en beleefbaar?