Basisdocument Noordelijk Duingebied
Het landschap van strandwallen en strandvlakten in het Noordelijk Duingebied zijn ontstaan door de wind, rivieren en de zee. Op de hoge gronden vestigden zich al sinds de prehistorie bewoners. Later gingen mensen meer op de randen van de hoge gronden wonen en werden de veengebieden ontgonnen. Uit vrijwel alle perioden zijn vindplaatsen bekend, waardoor het gebied van belang is voor het archeologische verhaal van het gebied.
Hoewel door hedendaagse bewoning veel sporen uit het rijke verleden verloren zijn gegaan in het gebied, zijn sommige resten juist heel goed bewaard gebleven. Een archeologische opgraving kan belangrijke nieuwe inzichten opleveren, maar de vindplaats wordt vernietigd. Hoe kun je zorgen voor een goede bescherming van archeologische resten, maar toch een zo volledig mogelijk verhaal vertellen en presenteren? Deze onderwerpen kwamen ter tafel tijdens een rondetafelgesprek, dat is uitgewerkt tot het Basisdocument Noordelijk Duingebied. Het basisdocument is via de onderstaande knop te downloaden. Het Steunpunt publiceerde over het gebied eveneens een SCHATRIJK. Een overzicht van alle basisdocumenten is hier terug te vinden.
(Beeldverantwoording: Peter Saal, NMF Erfgoedadvies)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Schrijf je in voor Schatrijk
Categorie: Archeologie
In het najaar van 2024 verschijnt de laatste editie van Schatrijk, het archeologietijdschrift van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland. Schatrijk is er voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de Provincie, en voor iedereen die hart heeft voor de archeologie van Noord-Holland.
Gemeenten bevoegd gezag vergunningverlening bij archeologische rijksmonumenten
Categorie: Archeologie
Met inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente het bevoegd gezag bij zogeheten meervoudige aanvragen bij archeologische rijksmonumenten. Bijvoorbeeld in combinatie met een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit. Meestal gaat het om verstoring in de bodem van het archeologische monument.