De grootste opgraving óóit: missie voltooid

Gemeente Amsterdam – ‘De Noord/Zuidlijn. Het was een flinke klus, maar dan héb je ook wat: een gloednieuwe metroroute en zo’n 700.000 archeologische vondsten. Naast fijne ritjes valt er binnenkort ook te genieten van de Rokinvitrines, een documentaire en de nieuwe website belowthesurface.amsterdam. De aanleg van de metro Noord/Zuidlijn maakte het maar mooi mogelijk: grootschalig archeologisch onderzoek diep onder de grond in de bedding van de rivier de Amstel. Het team van Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam – en al die anderen – groeven dat het een lieve lust was aan de grootste opgraving in Amsterdam óóit. En dan heb je 700.000 voorwerpen die ooit waren weggegooid weer naar boven gevist, gewassen, schoongemaakt, beschreven en gecatalogiseerd.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • [Persbericht] Lancering vijfde editie erfgoedtijdschrift ode

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Op woensdagmiddag 19 juni 2024 lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens het symposium Samen Slimmer bij de Groene Afslag de vijfde editie van erfgoedtijdschrift ode.

  • ode 5

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Deze editie van ode gaat over het belang van omgevingskwaliteit door erfgoed, waarbij erfgoed wordt bezien in relatie tot alle ruimtelijke opgaven waaraan we werken, zoals de energietransitie en waterveiligheid. De auteurs bieden verschillende perspectieven op dat vraagstuk.