Scars of War: al 15.000 interessante locaties gespot

Burgerwetenschapsproject precies halverwege

Het burgerwetenschapsproject Scars of War waarmee iedereen vanaf juli hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi kan afspeuren, leverde al 15.000 interessante locaties op met mogelijk niet eerder ontdekte loopgraven, bomkraters en munitiedepots. De onderzoekers gaan nu met behulp van andere bronnen na of dit werkelijk oorlogssporen zijn. Zij komen begin 2023 met de eindconclusies.

Vol betekenis en zelfs een beetje verslavend

Al 250 vrijwilligers speuren dagelijks zo’n 1.000 hoogtekaartjes af naar loopgraven, bomkraters en munitiedepots. Het online afspeuren van de in totaal 126.000 hoogtekaartjes is precies op de helft. Een mooie score volgens de onderzoekers die frequent contact hebben met de deelnemers waarvan een aantal zelfs zo enthousiast is dat zij elkaar treffen op het discussieforum en bijzondere hoogtekaartjes met elkaar bespreken. De deelnemers geven ook aan dat deelnemen de geschiedenis van de eigen omgeving dichterbij brengt. Lees hun ervaringen.


Links: loopgraven in Leersum; rechts: bomkraters en munitiedepots bij Soesterberg
Online lezing voor geïnteresseerden

Op vrijdag 21 oktober om 15:30 geven onderzoekers Eva Kaptijn en Wouter Verschoof-van der Vaart een kijkje achter de schermen van Scars of War. Ze vertellen over het verloop van het onderzoek en delen opvallende resultaten. Hierna is er ruimte voor vragen. De lezing vindt plaats via Zoom. Aanmelden kan hier.

Mooie samenwerking

Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, Universiteit Leiden en Provincie Utrecht. Deze organisaties werken samen aan een beter begrip van de geschiedenis van hun regio. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).
(Beeldverantwoording kopafbeelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / 556906).

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Informatiebord Cassellum Flevum

  Inspiratiesessie archeologie en beleefbaarheid

  Categorie: Archeologie

  Een kasteel dat volledig onder de grond ligt, een opgraving die achter hekken plaatsvindt of bijzondere vondsten: de verhalen zijn vaak fascinerend, maar niet altijd makkelijk om met het publiek te delen. Hoe maak je archeologie zichtbaar en beleefbaar?