Themabijeenkomst Erfgoedteam 29 november 2017
Noord-Holland kent een aantal (provinciale) archeologische en cultuurhistorische monumenten en structuren. Voor een deel betreft het terreinen die zijn aangewezen vanwege hun archeologische waarden die nog in de ondergrond aanwezig zijn. Er zijn echter ook grotere structuren die de gemeentegrenzen overschrijden, zoals dijken en de Stelling van Amsterdam.
Tijdens deze bijeenkomst wilde het Erfgoedteam aan de orde brengen hoe de omgang met dergelijke provinciale structuren door gemeenten wordt ervaren, hoe de vertaling naar gemeentelijk beleid plaatsvindt en hoe de afweging van de cultuurhistorische en archeologische belangen versus de ontwikkelopgaven binnen de provincie Noord-Holland vormgegeven kunnen worden. Weten provincies en gemeenten wel wat grensoverschrijdende monumenten en structuren inhouden?
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Schrijf je in voor Schatrijk
Categorie: Archeologie
Deze editie van ode gaat over het belang van omgevingskwaliteit door erfgoed, waarbij erfgoed wordt bezien in relatie tot alle ruimtelijke opgaven waaraan we werken, zoals de energietransitie en waterveiligheid. De auteurs bieden verschillende perspectieven op dat vraagstuk.
Gemeenten bevoegd gezag vergunningverlening bij archeologische rijksmonumenten
Categorie: Archeologie
Met inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente het bevoegd gezag bij zogeheten meervoudige aanvragen bij archeologische rijksmonumenten. Bijvoorbeeld in combinatie met een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit. Meestal gaat het om verstoring in de bodem van het archeologische monument.